Testa kokosolja och upptäck oljans många användningsområden

Kokosoljan var länge utskälld och ansågs vara dålig för både kärl och hjärta, men nu har nya rön raserat hela den gamla bilden av oljan som ohälsosam. Man har istället upptäckt att oljan är välgörande på en rad olika sätt.

Det gäller dock att satsa på en olja av god kvalitet och inte köpa hem den härdade varianten som är avsedd för bakning.

En mycket bra fettkälla i matlagning

Kokosolja är fantastisk att använda när det är dags att laga mat. Dels tål den mycket hög upphettning vilket gör att din mat får en fin stekyta utan att brännas, och dels är fettet lätt för kroppen att förbränna. Kroppen använder nämligen de fettsyror som finns i oljan som energi i första hand. Det gör att den inte lika lätt lagras i fettdepåerna. Om du vill gå ned i vikt kan det alltså vara att föredra att laga maten i kokosolja.

Eftersom oljan innehåller den medellånga fettsyran laurinsyra verkar det också som att den är bra på att förse hjärnan med energi. Laurinsyra har även en bakteriehämmande effekt och kan bekämpa virus och svamp.

Kokosolja som hud- och hårvård

Det är inte bara på insidan av kroppen som oljan gör stor nytta. Den är även ett utmärkt skönhetsmedel, något som gör det till en  bra idé att låta burken olja följa med från köket till badrummet ibland. Här följer en rad exempel på skönhetsprodukter som du kan byta ut mot kokosolja:

Rakkräm

Om du har slut på raklöddret när du ska raka dina ben så kan du använda kokosolja istället. Eftersom oljan ger fukt och dessutom bekämpar bakterier kommer dina ben att bli extra lena och fina efter rakningen.

Sminkborttagning

Kokosolja löser effektivt upp smink och fungerar alldeles utmärkt att ta bort den mest envisa mascaran med. Massera helt enkelt in oljan i huden tills dess att allt smink har löst upp sig. Torka sedan bort oljan med en fuktig tvättlapp och tvätta ansiktet som vanligt.

Skonsamma våtservetter

Om du har en liten bebis vet du säkert hur ömtålig hud små barn har. Att använda våtservetter indränkta med en massa kemikalier vid blöjbyten är därför inte en så bra idé.

Du kan istället göra dina egna våtservetter med hjälp av kokosolja och vatten. Blanda helt enkelt kokosolja med vatten i en sprayflaska och fukta en tvättlapp i tyg när det är dags att byta blöja.

Bodybutter

Istället för att smörja in dig med bodylotions som du inte känner till alla ingredienser i så fungerar det minst lika bra att smörja med kokosolja. Eftersom oljan både har fuktgivande, lugnande och bakteriedödande egenskaper lämnar den din hud härligt återfuktad och dämpar irritationer.