Guide: Så får får du bort vita fläckar på tänderna hemma

Mirakelkurer om hur man får vita tänder hemma sprids på sociala medier jämt och ständigt. Sällan fungerar de. Ibland kan de till och med vara direkt farliga. Det finns helt enkelt en förvirring rörande vad som fungerar från vad som absolut inte fungerar.

Nu slår vi hål på myter och berättar om hur du verkligen får bort vita fläckar på tänderna eller missfärgade tänder – så att du äntligen får leendet du faktiskt förtjänar!

Så blir du av med vita fläckar på tänderna

Flossa tänderna & använd munskölj

Munsköljningsmedel är bra för att upprätthålla en fräsch mun samt för att få vita tänder. Det finns exempelvis munskölj med whitening effekt som är ett bra komplement till en eltandborste. Att flossa tänderna minskar dessutom risken för att matrester och annat sprider sig i munnen och missfärgar tänderna.

Kokosolja

Vi älskar kokosolja som går att använda i många olika sammanhang. När det kommer till att få vita tänder så används det som munskölj där du sköljer munnen i 15 minuter med kokosolja efter att du borstat tänderna. Detta är en gammal metod som härstammar från Indien, som på senare tid kommit att kallas ”Oil pulling”.

Många, liksom vi på Formalivet har testat metoden och vi upplevde att tänderna blev fräschare – Så bli inte förvånad om tänderna genast känns mycket vitare!

Frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker som är rika på vatten kan hjälpa dig att få vita tänder. Frukter som jordgubbar, äpplen och knapriga grönsaker som blomkål, selleri och morötter kan agera som en sorts scrub för dina tänder.

Äpplen och andra av dessa frukter och grönsaker kallas därför ofta för ”naturens tandborste” på grund av att de helt naturligt skrubbar på och mellan tänderna – samtidigt som de även ger gott om äppelsyra som ökar salivet och ger en god andedräkt.

För mycket syra kan dock tära på tandemaljen. Så tänk på att skölja munnen efter att du ätit sura citroner eller apelsiner.

Gå till tandläkaren

Det är viktigt att få in att gå till tandläkaren vartannat år i din tandvårdsrutin. Det här även om du använder en eltandborste, flossar tänderna och använder munskölj. Risken för att besöket blir en pers är förvisso mindre men det kan fortfarande bildas inflammationer som även påverkar tändernas färg.

Använd en eltandborste

”Men det är ju en självklarhet” kanske du tänker nu. Men många vet inte om den goda effekt som en eltandborste kan ge för vita tänder. En bra eltandborste ger nämligen synbart vitare tänder på bara dagar. Samtidigt har många även flera olika lägen att välja mellan där du exempelvis kan ställa in eltandborsten för syftet att få vitare tänder.

En eltandborste utför även fler borstningar på minuter än vad den manuella tandborsten gör på en hel månad, tar bort 100% fler fläckar på bara dagar och avlägsnar mycket mer plack.

Skillnaderna mellan en manuell tandborste från en eltandborste är väldigt stora när det kommer till att få vita tänder. En eltandborste är ett självklart hjälpmedel för att få kritvita tänder.

Så får du inte vita tänder

Bleka tänderna med bakpulver & bikarbonat

Det skulle vara smidigt om det fungerade. Vem har inte bakpulver liggandes någonstans i skafferiet? Fenomenet om att bakpulver ger vita tänder blev viralt för ett tag sedan och testades av många. Problemet? Det kan förstöra emaljen på tänderna och skapa enorma ilningar – samtidigt som effekten inte är vidare imponerande.

Bleka tänderna med aktivt kol

Det här blev nyligen en viral sensation och plötsligt skulle alla bleka tänderna med kol. Vi blev bombarderade av videos med folk som såg väldigt besvärade ut när de borstade tänderna med kol. Teorin bygger på att det aktiva kolet ska absorbera och binda färgämnen och missfärgningar som du har på tänderna. När du sköljer munnen så ska även de ämnen som missfärgar tänderna följa med.

Det finns dock inga kliniska studier gjorda om detta än, vilket innebär att vi helt enkelt inte vet vilken påverkan det kan ha för tänderna och vilka risker det kan medföra. Vi rekommenderar därför inte att man testar aktivt kol förrän man vet mer om metoden.

Bleka tänderna med citron

En av de mest långlivade myterna som fortfarande ger många sura miner runt om i landet. Det här delvis för att många alltjämt tipsar om det. Men det är alltså en solklar myt!

Munnens neutrala pH-värde ligger på omkring 7. När vi äter sura saker så bildas syra i munnen vilket bland annat gör så att emaljen i tänderna luckras upp. Eftersom att citroner är sura och innehåller syra så avråder vi samtliga från att använda det i samband med tandborstningen.

Citron används också ofta tillsammans med bland annat vanlig tandkräm, saft och väteperoxid, med salt och med bakpulver. Alla tillvägagångssätten är direkt dåliga och ger både vitare samt skadligare tänder. Peroxider får dessutom inte användas av företag i EU i tandblekningsprodukterna då de är skadliga för båda tänder och tandkött.

Bleka tänderna med gurkmeja

Gurkmeja är en riktigt super rotfrukt som vi älskar då den har mängder med hälsofördelar så som att den gör huden mer elastisk, ger en extra lyster och motverka åldersfläckar.

Samtidigt har den även antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper och kan därför även ha fördelar vad gäller oral hälsa. Bland annat visar en undersökning från US National Library of Medicine att en daglig munsköljning med gurkmeja kan minska plack och tandsten. Det kommer däremot inte att ge dig ett kritvitt leende.

Vi hoppas att det här hjälper dig mot att få vita tänder och lättare skilja på vad som fungerar från vad som absolut inte gör det. Du förtjänar leendet du önskar och om du följer tipsen kommer du att få det!