18 tips som tar bort missfärgningar på tänderna hemma

Det vimlar av mirakelkurer för att ge vita tänder. I många fall ger det en viss effekt, men på bekostnad av dina tänders hälsa – framförallt om du utför metoderna flera gånger.

Nu är det dags att överge skadliga tandblekningsmetoder som bara fungerar fram tills tänderna blir missfärgade igen. Vi listar 18 tips som tar bort missfärgningar på tänderna hemma!

1. Ät Äpplen

Äpplen och andra knapriga frukter är inte bara nyttiga. De stärker även tandköttet samt rensa matrester och annat mellan tänderna. Frukter som är rikliga med vatten ökar också salivproduktionen vilket är bra får att hålla tänderna rena och fina.

2. Naturens tandborste

Knapriga grönsaker som selleri, blomkål och morötter är inte bara supernyttiga för vår hälsa. De kallas även för naturens tandborste. Det här eftersom att de skrubbar och rengör både på, och mellan tänderna – vilket minskar risken för att matrester sprider sig och missfärgar dina tänder.

3. Ananas

Den saftiga och underbara frukten ananas är den enda som helt naturligt innehåller bromelain, ett ämne som har många superbra funktioner. Både antiinflammatoriska liksom för att hålla våra tänder rena och fräscha.


Enligt en studie från international Journal of Dental Hygiene så är bromelain den mest effektiva ingrediensen i fläckavlägsnande tandkräm.

4. Gå till tandläkaren

Se till att besöka tandläkaren med jämna mellanrum för att rengöra tänderna och hålla munhälsan i schack. Det finns inget som slår en rejäl rengöring från riktiga proffs. På så vis kan du bekämpa potentiella besvär innan de blir ett stort problem!

5. Äppelcidervinäger

Envisa missfärgningar har ingen chans mot äppelcidervinäger som sköljmedel. Med det här alternativet tar de ofta lite längre tid innan man ser resultatet. Men om du håller i det, kommer du få ett skinande vitt resultat. Många har till och med berättat att deras tänder ser ut som efter en professionellt tandblekning.

6. Skölj munnen efter att ätit syra

Citroner och apelsiner är supernyttiga men innehåller syra som tär på tänderna vilket kan ge missfärgningar. Lösningen? Att helt enkel skölja munnen efter att ha ätit frukter med mycket syra i.

Det här gäller även för när du inte kunnat hålla dig borta från sura godisar som ökar missfärgningarna än mer – och där kan det även vara bra att borsta tänderna efter.

7. Använd sugrör

Genom att använda sugrör när du dricker exempelvis apelsinjuice så minskar du risken för att syran lägger sig på tänderna och orsakar missfärgningar samt tär på emaljen.

Vissa färgglada frukter och grönsaker så som exempelvis björnbär samt blåbär ger dessutom extra mycket missfärgningar – använda ett sugrör när du dricker något med detta i.

8. Jordgubbar

Det finns en enzym i jordgubbar som kallas för äppelsyra. Vilket finns i både whitening tandkräm som i det uppskattade bäret. Jordgubbar är med andra ord inte bara otroligt gott, det ger även vitare tänder – För än bättre resultat kan du även skära bäret på hälften och gnida det mot tänderna i ungefär en minut och sedan skölja munnen.

9. Oil pulling

Att få vitare tänder av kokosolja är en väldigt gammal och traditionell indisk metod som kallas för “Oil pulling”. Den går ut på att du sköljer munnen i 15 minuter med kokosolja efter att du borstat tänderna.

Många som testat metoden har berättat att tänderna blev renare och vitare – Så bli inte förvånad om tänderna genast känns mycket renare!

10. Ät ost och drick mjölk

Mjölksyra stärker emaljen. Hårda ostar som cheddar hjälper dessutom till att ta bort matrester från tänderna samtidigt som de stärker med kalcium och D-vitaminer.

Goda nyheter för alla oss som älskar att vältra sig i ost!

11. Använd en eltandborste

När du borstar tänderna med en eltandborste så utförs fler borstningar per minut än vad din gamla manuella tandborste gör på en hel månad – och ger med det en mycket större effekt. Men se till att satsa på en eltandborste med olika lägen där du exempelvis kan välja att tandborsten fokuserar på att putsa tänderna så att de blir vitare.

En bra eltandborste ger dig även synbart vitare tänder på bara dagar samtidigt som du får den där lena härliga känslan på tänderna som efter att du varit hos tandläkaren!

12. Följ tandläkarens råd

Vi predikar att man alltid ska borsta tänderna två gånger om dagen till våra barn. Men följer vi verkligen reglerna själva? Se till att följa tandvårdsrutinerna – gärna med en eltandborste – så kommer du att bekämpa de potentiella missfärgningarna med bravur! 

13. Drick mer vatten

Vatten återfuktar kroppen och ger dig ett vitt leende eftersom att det sköljer munnen och får bort matrester. Drick och slurpa vatten mellan vinglasen och efter att ha ätit mörk mat för att förhindra missfärgningar. Men se till att dricka naturligt vatten snarare än kolsyrat vatten då bubblorna kan skada emaljen.

14. Mörk choklad

Mörk choklad är effektivt både för att hålla tänderna starkare, hälsosammare och vitare. Det innehåller nämligen ett ämne som hjälper att stärka tandemaljen vilket skyddar dina tänder mot missfärgningar.

15. Gör små förändringar

Dra ned på kaffet genom att exempelvis bara dricka det på morgonen innan du borstar tänderna. Ge upp cigaretterna en gång för alla, sluta dricka läsk och drick mer vatten. Det här är saker som snabbt missfärgar tänderna, så hålla dig borta från detta för att få ett långsiktigt vitt leende. Små förändringar kan göra en stor skillnad!

16. Broccoli

Broccoli är rik på järn, vilket är en viktig mineral som skyddar mot skadliga syror – Genom att hålla tandemaljen i gott skick, så skyddar du tänderna mot karies och missfärgningar.

Detta styrks även från forskning av European Journal of Dentistry där man kunde påvisa att broccoli rengör och polerar dina tänder vitare.

17. Ät mer fisk

Fiskar som är rikliga på friska omega 3-fettsyror som sardiner och lax är resistenta mot både inflammationer och infektioner vilket gör de till ett bra sätt att bekämpa tandköttssjukdomar. Om du inte äter fisk, så kan du öka intaget av lin eller linfröolja istället.

18. Lök

Okej, dina vänner kanske kommer undvika dig, men tänderna kommer åtminstone att se riktigt bra ut!

Samma bakterier som ger dig en dålig andedräkt minskar även dåliga bakterier i munnen, vilket hjälper tänderna att hålla sig fräscha och hälsosamma. Det verkar som att till och med bakterier vill undvika andedräkten vitlöken resulterar i.

Ha dock i åtanke att löken behöver ätas råa för att ta del av effekten. Så lägg på lite lök i din sallad eller smörgås.