Så vet du om du har en narcissist din omgivning

Att vara narcissist är inte samma sak som att ha ett gott självförtroende. Faktiskt så är det den totala motsatsen, eftersom en narcissist innerst inne har väldigt dålig självkänsla. Genom att trycka ner, kontrollera och manipulera sin omgivning får dessa personer en känsla av värde. En narcissist är en riktig energitjuv och har man råkat hamna i sällskap med en som är det bör man verkligen se upp så ens eget välmående inte förstörs.

7 tecken som identifierar en narcissist

1. Ingen kan något förutom narcissisten

Har man bra självförtroende kan man acceptera att andra kan mer än en själv. En narcissist kan inte tolerera detta, eftersom det får dem att känna sig extremt underlägsna. Detta ser man genom att narcissisten hela tiden kritiserar andra och dömer dem på ett onödigt hårt sätt. Allt för att deras egna projekt, personlighet och förträfflighet ska framstå som bättre.

En narcissist älskar att förklara för dig vad du tycker och tänker och har inga problem med att kritisera en jurist eller läkare – trots att de inte har någon jurist- eller läkarutbildning.

2. Oförmögen att sympatisera

Narcissister kan verka sympatiska till en första början. Om någon till exempel blir sjuk kan narcissisten komma med blommor, uttrycka medlidande och erbjuda hjälp. Efter ett tag märker man dock att hela saken handlar om att narcissisten ska bli uppmärksammad som en hjälpsam person och på så sätt bli beundrad. Den riktiga empatin saknas.

3. Deras bekantskapskrets är ofta liten eller ytlig

För många narcissister är det lätt att få kontakt med människor, eftersom det från början visar upp en charmerande sida av sig själva. När det kommer till längre relationer så är det inte något som brukar finnas i en narcissist värld. De har helt enkelt inte förmågan att hålla en längre vänskap vid liv och eftersom det hela tiden enbart handlar om deras behov tröttnar de flesta och avbryter vänskapen.

4. Allt som är fel är ditt fel

Även om det är klart och tydligt att narcissisten har begått ett fel får du ständigt skulden, hur absurt det än kan vara. Du kan exempelvis beskyllas för att ha gjort ett fel först som sedan har lett till att narcissisten har begått ett fel, vilket skjuter över skulden på dig. Det är även möjligt att du beskylls för att vara paranoid eller galen om du exempelvis pekar på ett fel som inte går att beskylla dig för. En narcissist har helt enkelt aldrig fel.

5. De antar att alla avgudar dem

Narcissister tror alltid att alla älskar dem – och alla som inte gör det är troligtvis bara avundsjuka. Det värsta en narcissist vet är att få kritik, därför låtsas de bara som att negativa feedback eller kritik inte biter på dem, för att sedan söka hämnd på någon som kritiserat dem.

6. De vill förhöja sitt ego genom att sänka andra

Narcissister behöver etablera att de är lite bättre än alla andra. Ett vanligt sätt att genomföra detta på är genom att antyda att andra är mindre intelligenta, erfarna eller trevliga. Faktum är att det inte spelar någon roll hur kunnig någon annan här – narcissisten kommer alltid se sig själv som den riktiga experten.

7. De ger ett bra första intryck, sen förändras allt

Narcissister har ofta ett charmigt första intryck som människor uppskattar – till en början i alla fall. De verkar självsäkra, spännande och otroligt älskvärda. Men medan tiden går brukar deras själviska tendenser få människor i deras omgivning att fly.

få människor i deras omgivning att fly.

8. De vill verka överlägsna

Det viktigaste för en narcissist är vilken bild personen visar upp av sig själv. De vill verka förmögna, populära och som om allt i deras liv är guld och gröna skogar. Inte sällan mynnar det ut i materialistiska ting och om de kan vill de gärna associera sig själva med trendiga märken och kända personer.

9. De ser sig själva som undantaget till regeln

Regler, det är inte för narcissisten. Det är för människor som inte är smarta nog att fatta egna, vettiga beslut, enligt narcissisten. De behöver nämligen inte följa vanliga regler och de är ofta bra på att manipulera andra till att böja reglerna runt dem.