Därför blir du kär i en viss person – Här är teorierna

Fjärilar i magen, du lever på luft och hela världen känns insvept i sockervadd – känner du igen dig? Gratulerar, du har blivit förälskad. Men har du funderat på varför du blev kär i just den personen? Vi har tagit reda på några av teorierna kring varför man blir kär i en viss typ av person.

Vid förälskelse uppstår en massa kemiska reaktioner i det limbiska systemet i hjärnan som utsöndrar dopamin och fenyletylamin, två ämnen som gör dig glad. Ett annat ämne som hjärnan också blandar med i kärleks-cocktailen är en rågad sked med serotonin, ett ämne som gör att du endast vill ha just den personen, du kommer inte hitta några fel med personen utan allt är perfekt.

Faktum är att bland de starkaste ruset vi kan uppleva, nämligen att bli kär, stimulerar samma tolv ställen i hjärnan som när du tar kokain.

Eftersom att en förälskelse tar väldigt mycket energi så håller den sällan längre än ett och ett halvt år, vilket är den genomsnittliga längden. Att den oftast håller i 18 månader är något som forskarna förklarar med evolutionen – då hinner vi nämligen vara med personen tillräckligt länge, och ha sex tillräckligt många gånger, för att kunna skapa en avkomma.

Varför blir man förälskad i en viss person?

En förälskelse kan inträffa plötsligt och många fall kan det kännas som att man inte vet varför just den personen bland dom omkring 7,53 miljarder människorna på jorden. Här kommer teserna om varför du blir kär i just den personen!

En spegel av dig själv

En teori är att personer ofta blir kära i människor som på något sätt påminner om de själva eller som delar samma visioner, drömmar och ambitioner. Om en person är lugn, balanserad och harmonisk är det alltså stor chans att träffa en likasinnad person. Detta gäller dock även för personer som har ett självdestruktivt beteende, de blir ofta kära i personer med samma beteende, något som tyvärr ofta inte leder till något bra.

Dofter – en viktig faktor?

Det har gjorts en rad olika undersökningar i ämnet och en undersökning har visat att dofter kan ha en stor påverkan på vem man blir kär i. Under ett test visade det sig att män attraheras mer av en kvinnas röst när de var som mest fertila. Under ett annat test fick kvinnor lukta på tröjor med manssvett. Det visade sig i testet att kvinnorna drogs till den doft vars ägare visade sig ha ett så olikt immunförsvar som kvinnans. Forskare förklarade då att det förmodligen beror på att två olika immunförsvar oftast ger en bättre genvariation för avkomman.

Livsstadie

När vi är yngre så faller vi lättare för en person som vi hoppas kan hjälpa oss att hitta oss själv. Det här är en egenskaper som tonåringar har lättare att ge andra under förälskelsen, för ju äldre vi blir desto lättare får vi att se personen för den hen är tidigt, även när vi är förälskade.

Behov

Kanske längtar vi efter någonting specifikt. Mer intimitet. Någon som förstår oss lite extra mycket. Någon som hjälper en att utvecklas eller matchar oss rent intellektuellt. Personen vi blir kär i motsvarar ofta ett särskilt behov i vårt liv.

Ögonkontakt

Era blickar möts. Du känner ett plötsligt ett pirr i magen. Det känns som att du har en koppling till personen. Trots att ni aldrig tidigare setts – Du har säkert upplevt det någon gång. Men hur är det möjligt?

Ny forskning visar att bara ögonkontakt mellan två personer kan skapa känslor av förälskelse. Anledningen till det är på grund av produktionen av det kemiska ämnet vilket kan ge ett stort kärleksrus.

Sociala aspekter

Personen som vi blir kär i behöver ofta passa in i vår värld. Det kan handla om precis allt från yrke, ålder, religion eller intressen: kulturella normer styr mer än man kan tro när vi faller handlöst för en ny person.

Personen har ”Det”

Utan tvekan den mest luddiga orsaken på listan. Vad är egentligen ”Det” som en anledning till att vi blir kära? ”Det” är alltså när vi inte kan förklara det med någon som helst logik. Kanske är det den där skrattgropen, det speciella sättet att föra sig eller det unika utseendet.

Kanske beror det helt enkelt på kemi eller kemiska substanser som vi helt enkelt inte förstår oss på ännu. Men listan skulle inte vara komplett utan ”Det”.

Oavsett om teorierna stämmer eller inte så känns det oftast som att man inte kan hjälpa vem man blir kär i.

Så har du blivit förälskad – kör hårt!