ANNONSSAMARBETE MED LOANSTEP

4 anledningar till att vi känner press att skämma bort våra barn fast vi inte har råd

Den ensamstående mamman som jobbar dubbla skift. Pappan som aldrig hinner hem för ens mörkret lagt sig. Föräldrarna med det höga bostadslånet. Alla gör de uppoffringar. Alla drivs de av en gränslös kärlek. Alla är de superhjältar i sina barns ögon.

Trots det känner var fjärde förälder ett socialt tryck att köpa saker till sina barn som de inte har råd med. Hur blev det såhär?

Formalivet har sökt svaret bland psykologer, statistik, föräldrar och långivare för att hitta en förklaring till varför föräldrar upplever ett socialt tryck att överkonsumera till sina barn.

1. Vi påverkas av samhällsförändringar

I Sverige handlade vi för över 5 miljarder kronor under Black Friday. Shoppingen är idag billigare och med den växande näthandeln mer tillgänglig än någonsin. Bara mellan 2006 till 2016 ökade konsumtionen med 23 procent.

Vi lever helt klart i ett konsumtionssamhälle, där vi har vant oss vid att införskaffa det senaste, att köpa nytt istället för att återvända, säger Annika Nordlund, docent i psykologi vid Umeå Universitet som forskat om vår konsumtion.

Men det finns även positiva delar menar Annika Nordlund, vi blir nämligen bättre på att återanvända.

Vi ser även en trend bland vissa grupper på det motsatta, dvs att köpa second hand, retro, att återanvända eller byta med varandra, så helt tydligt är det inte. Dock är det så att vi översköljs med reklam som riktar sig till både barn och vuxna och det påverkas vi av.

Vår shoppinghets ökar det sociala trycket på föräldrar. Men den ökade trenden av att handla återanvänt är helt klart ett steg i rätt riktining. Både för miljö och för att förändra normer kring vår konsumtion.

2. Kärleken till våra barn får oss att fatta dyra köpbeslut

Alla föräldrar vill sina barn väl, och i det även ge sina barn det bästa. Men det kan göra oss mer lättlurade.

Vi vill vara och känna oss som en bra förälder som ger våra barn det de behöver. Dock har vi ibland kanske lite felaktig bild av vad behovet faktiskt är, utan vi “går på” bilden av att det säkraste/bästa alternativet som ofta är det dyraste. Vem vill inte köpa den säkraste och bästa bilbarnstolen till sitt barn? Säger Annika Nordlund.

3. Vi jämför oss med varandra

Sara (småbarnsförälder): “Vi borde uppmuntra varandra mer”

Jag upplever att vi föräldrar har en tendens att skuldbelägga varandra, vilket kan öka det sociala trycket många känner. Vi borde uppmuntra varandra mer, för vi vill ju alla våra barns bästa, säger Sara, som letar efter en födelsedagspresent till sin treåring i Västermalmsgallerian på Kungsholmen i Stockholm.

Enligt Annika Nordlund så spelar vår tendens att jämföra oss med andra definitivt in.

Människor i allmänhet jämför sig med varandra, särskilt grupperingar som vill “tillhöra” (den gode föräldern). Vi vill inte bli sedda som en som inte bryr sig, som inte har råd eller som inte prioriterar sina barn.

4. Vad kan vi göra åt det?

Enligt Relationsexperten Charlotte Sander är vuxnas otillräcklighetskänsla en viktig orsak till det upplevda sociala trycket.

Jag tror att vi i dagens samhälle lever med en ständig känsla av otillräcklighet. En känsla som har med vad vi presterar att göra. Vi känner oss inte tillräckliga på jobbet, inte i relationerna och inte med/för våra barn.

Vi behöver jobba mer med oss själva menar Charlotte Sander.

Det är här vi behöver börja. Vad behöver jag för att känna mig tillräcklig i mig själv? Det behöver vi sedan förmedla och ge våra barn.