Tandläkarfobi: 5 saker precis ALLA tänker i tandläkarstolen

Tandläkarstolen. Det kan vara den enda platsen på jorden där man måste le när man bokstavligen talat ser smärta komma mot ens mun. Det är också en få instanser där vi ständigt ljuger (för att få billigare tandvårdsförsäkring) och inte sällan känns det med tandläkarfobi som om man plötsligt är huvudrollen i en agentfilm som blivit tillfångatagen och förhörd när man sitter där hjälplös i tandläkarstolen. 

Nedan listar vi 5 saker precis alla med tandläkarfobi tänker tandläkarstolen!

1. Somebody – Save me!

Först äger det sedvanliga kallpratet rum när vi kommer in i till tandläkaren. Men plötsligt förändras sinnesstämningen när man känner av den där distinkta lukten som är svår att beskriva, men som bara finns hos tandläkaren och nu börjar vi bli lite nervösa. Snart är det nämligen dags för tandläkaren att börja inspektera.

Plötsligt sitter man där, leendes med borren mot sig och ser smärtan komma allt närmre vår mun. Vi greppar tag i armstöden som om livet stod på spel och tänker “Somebody – Save me!”.

2. Nej! Aldrig! Inte skulle väl jag?

Efter den råbarkade inspektionen frågar tandläkaren, borstar du tänderna varje morgon och kväll? Du inser att du i måndags och onsdags kan ha slarvat på kvällen till förmån för att äta chips i sängen till Grey’s Anatomy men svarar givetvis “Inte skulle väl jag?!”.

Frågorna fortsätter hagla. Röker du? Du minns plötsligt att det kan ha förekommit en, två, eller kanske ett helt paket cigaretter när du var ute sist, men att feströka räknas väl inte. Det vet väl alla? “Aldrig!” svarar du.

3. Min mun – en cirkusplats

Du ligger i stolen och håller tag i armstödet som om livet stod på spel och plötsligt går det att se 3 och inte sällan 4 huvuden runt omkring som spanar in i din mun. Låt oss medge att en inte är på topp hos tandläkaren och tanken kan lätt slå en “Jaha… Är det här den nya cirkusplatsen” mellan tankarna som berör ren rädsla.

4. Jag har blivit bortförd

Ljuset för tankarna till en solig sommar i varmare breddgrader på Mallorca. Men en hör inte vågornas brus, en känner inte värmen och en blir definitivt inte brun. Den smått kyliga och sterila miljön tillsammans med det starka ljuset gör snarare så att en undrar om man blivit bortförd av utomjordisk livsform.

5. Vi ses snart igen – eller?

Smått skakad strax innan en ska gå får man frågan “Vi ses väl snart igen?” och i ärlighetens namn är det inte riktigt läge att ens börja prata om nästa besök – en har ju inte ens hunnit hämta sig!

Så får man en frisk mun

Så hur slipper man egentligen borra och få hål i tänderna? Bästa vägen för att få en frisk mun är genom att gå till tandläkaren vartannat år (tankarna till trots), flossa mellan tänderna efter varje måltid, använda munskölj och tänka på kosten.

Givetvis ska du i din tandvård rutin alltid borsta tänderna varje morgon och kväll. Vi rekommenderar också att man satsar på en smart eltandborste – de ger dig nämligen råd om tandborstningen i realtid.

Många eltandborstar fungerar som en personlig tandhygienist och kan med hjälp av sensorer och microchip i borsthuvud och skaft hjälpa dig att analysera borstningen och se vart du exempelvis missat att borsta tänderna.

Många smarta eltandborstar flera gånger så friskare tandkött på bara två veckor, tar bort upp till tio gånger mer plack och tar bort upp till 100% fler fläckar på bara dagar. Ofta finns det dessutom olika borstningslägen att välja mellan, så att du kan borsta för att få vitare tänder, friskare tandkött eller mot en dålig andedräkt!

Det här är vår lista om 5 saker precis alla tänker i tandläkarstolen. Vilken känner du mest igen dig på? Vi vill även tacka alla underbara tandläkare som står ut med vår rädsla och våra tankar – tack för att ni tar hand om våra tänder – och alla därute. Glöm inte att borsta tänderna!