Magkänslan – så lär du dig lita på den och därför är den så viktig

Har du någonsin fått en känsla av något inte stämmer? Eller att du kanske inte borde gå igenom med det som du har planerat att göra? Även om hjärnan säger att allt är som det ska eller att du har gjort rätt val kan det vara något som skriker nej inombords. Det är magkänslan som gör sig tillkänna och det är väldigt viktigt att lyssna på den.

Hjärnan tänker nämligen logiskt och tar främst beslut efter vilka fakta som finns tillhands. Människor är dock komplicerade varelser och om hjärnan är logisk så är kroppen mer känslomässig och arbetar genom intuition.

Kroppen reagerar på subtila signaler

Ett exempel: en kvinna dejtar en man som verkar trevlig, välklädd och inte visar något tydligt hot. Ändå är det någonting som känns fel och därför väljer kvinnan på grund av en dålig magkänsla att avbryta förhållandet. Senare visar det sig att mannen tidigare har varit dömd för våld mot kvinnor. Det som kroppen har reagerat på kan vara kroppsspråket, ett känslotillstånd som mannen bär på eller något så litet som en oroväckande blick i ögonen. Hjärnan märker bara det yttre attributen, medan intuitionen plockar upp allt det som inte syns lika tydligt.

Andra exempel är när vi plötsligt känner att vi inte kan köra en viss väg, utan någon logisk förklaring. Det känns bara fel. Istället kör vi en omväg och när vi kommer fram till vår destination får vi reda på att en svår olycka skedde på vägen vi skulle ha tagit från början. Magkänslan sa att något var fel, men den här typen av intuition är svårare att förklara, men likväl mycket viktig att ta på allvar.

Genom att tro på vår magkänsla och intuition kan vi alltså förhindra faror och hot. Men hur kan man lära sig att lita på den och våga ta beslut enligt den? Nästa gång du tar ett viktigt beslut, känn efter en extra gång i magen hur det känns. Försök att koppla bort hjärnans logik och bara känn efter vad kroppen säger dig. På så sätt kan du öva upp din kontakt med magkänslan och då växer den sig starkare och du kan så småningom våga lita på den mer.

Har din magkänsla räddat dig någon gång?