Gamla goda Mallis – upplev Mallorca utanför turiststråken

Mallorca har varit populärt länge och är kanske den destination man allra mest förknippar med paketresor. Visst är det underbart att spendera lite tid på varma och härliga Mallorca där verkligen allt finns tillgängligt för turister, men ibland kan det bli lite för… mycket. Därför har vi listat små guldkorn som tar tid bort från turiststråken.

När du har tröttnat på att trängas med alla andra frusna nordbor på stranden, hyr en bil och ge dig iväg för att upptäcka det äkta Mallorca bortom turiststråken. I Tramuntanabergen ligger det många fina byar där Mallorcas kultur och traditioner fortfarande lever kvar. Nedan följer tre favoriter som du bara måste besöka:

Deiá når du efter en timmes bilfärd från Palma. Med sitt sagolika läge på en kulle, omgiven av de grönskimrande höga Tramuntanabergen och med svepande utsikt över havet är det drömlikt vackert. Byn består av traditionella, jordfärgade stenhus med grönmålade fönsterluckor och i hushållens trädgårdar ser man cypresser, vinrankor och palmer. Deiá har även en fin badstrand, Cala de Deiá, som är lätt att ta sig till. Deiá besöks av en del turister, men man kan ändå få en känsla av det genuina, traditionella Mallorca.

Fornalutx är ofta utsedd till Spaniens vackraste by. Med de välbevarade traditionella stenhusen med sina charmiga fönsterluckor, det vackra lilla torget, de stenlagda bilfria gatorna och de fantastiska små trädgårdarna är det inte svårt att förstå varför. Omgivet med det kulliga gröna landskapet och de höga bergstopparna är det verkligen en pittoresk och romantisk plats som inte får missas. Fornalutx ligger dessutom enbart en timme från Palma. Vill du uppleva genuina restauranger eller spännande bergspromenader är det hit du ska bege dig.

Sóller är den allra största byn i Tramuntanabergen med cirka 8 000 invånare. Byn ligger vackert och dramatiskt belägen omringad av tusen meter höga toppar i en apelsindoftande dal. Runt bytorgets uteserveringar, i skuggan av stora lövträd, kan man njuta av en kopp kaffe eller ett glas vin och se den lilla träspårvagnen som kör omkring. Slutdestinationen är Port de Sóller vid havet, där det finns en vacker sandstrand att bada vid och utmärkta restauranger med havsmat som specialitet. Sóller är även en bas för bergsvandrare, tack vare sitt strategiska läge och sin fantastiska bergiga omgivning

Som du kan se är Mallorca mångsidigt och det finns fortfarande saker att upptäcka på denna populär lilla ö mitt i Medelhavet.