Därför ska du börja plastbanta – och 5 tips på vad du kan göra

Plast finns i nästan allt runt omkring oss. Mycket av platsen som slängs dumpas i haven som årligen får ta emot 5-13 miljoner ton plast. Plast som tar flera hundra år att bryta ned. Haven som hjälpt oss att överleva. Det lilla samhället vid havet. Allt liv i havet som existerat så mycket längre än oss. De alla förtjänar någonting bättre. Nedan listar vi hur vi kan hjälpas åt med att minska plastutsläppen!

Tidigare i år infördes en ny lag där affärerna är skyldiga att informera om plastpåsens miljöpåverka och många har nu börjat ta betalt för dem. Så vad kan du själv göra för att minska plastsvinnet? Nedan listar vi 5 smarta tips på hur du kan börja plastbanta.

Flytande tvål

Vi vet att det är en fin detalj i hemmet med en snygg tvålpump men bara förpackningen är oftast gjord av plats och bidrar till plastsvinnet. Flytande tvål innehåller oftast mer vatten och vi tenderar att använda mer än vad vi gör med en fasttvål. De väger oftast mer och lämnar på så sätt avtryck i transporten. Allt som allt bidrar flytande tvål 25% mer till miljöpåverkan.

Matlådor

Det finns mängder av snygga matlådor i glas och metall i olika storlekar. Vi på redaktionen älskar verkligen dem då de funkar bra att värma i micron utan att de utsöndrar gifter som en plastlåda gör. Dessutom är de snygga att äta ur och du slipper extra disk, och bara där gör du en insats för miljön.

Flaskvatten

Känns det inte väldigt onödigt att köpa flaskvatten i vårt land när vi har så bra kranvatten, ibland kan det däremot vara svårt att undvika när en är på språng. Ett tips är att köpa en flaska gjord av metall som du alltid kan bära med dig och använda på gymmet eller på jobbet. Bara i Sverige säljs 600 miljoner plastflaskor varje år och faktum är att det är en stor miljöbov då det går åt enorma mängder energi för att tillverka dem. Och om du är en som gillar bubbelvatten kanske det är läge att inskaffa en Sodastream.

Plastpåsar

Nu när många affärer har börjat ta betalt för plastpåsar kan det vara en god idé att ta med tygpåsar när du vet att du ska handla. Givetvis inte bara på grund av att affärerna nu tar betalt utan också för att göra en insats för vår älskade moder jord. Sen är det väl ganska trist med den där högen av plastpåsar hemma i köket?

Take away-muggar

Även här är det en god idé att inskaffa en egen take away-mugg som du bär med dig och ber personalen i cafet använda istället för deras engångsmuggar. Om du köper en egen och använder den varje gång du köper en take away kaffe har du redan på ditt 15:e köp gjort en insats för miljön. Så om du vet att du kommer köpa take away kaffe är det väl dags att skaffa en diskbarmugg?

Att följa dessa små steg kan göra skillnad. Fundera på vad du kan bidra med och börja där, tillsammans kan vi göra stor skillnad för vår planet.