Dåligt minne? 5 övningar som gör att du får ett bättre minne

Är du en person som aldrig kommer ihåg vad du ska göra, även om du tänkte på det bara för en liten stund sen? Eller har du svårare att komma ihåg saker som skedde längre bak i tiden? Oavsett vilken typ av dåligt minne du har kan du öva upp det med hjälp av 5 effektiva övningar som dessutom är riktigt underhållande.

1.Börja spela schack

När man spelar schack övar man upp arbetsminnet, det vill säga det minne man behöver för att kunna hålla många saker i huvudet utan att glömma något. Schack kräver stor koncentration och man måste bearbeta mycket information i huvudet samtidigt. På sikt övar detta upp arbetsminnet så att man lättare kommer ihåg saker trots att man blir avbruten.

2.Lös sudoku

Även denna aktivitet övar upp arbetsminnet, delvis genom den koncentration det krävs för att lösa pusslet och på grund av att hjärnan får klura ordentligt för att hitta rätt logik och förmågan att hitta samband och mönster. Hela hjärnan får sig en genomgång av sudoku.

3.Öva logiken genom korsord

Korsord är perfekt när man vill öva upp koncentrationen, det logiska tänkandet, minnet och ordförrådet. När du måste fundera över vilket ord som kan passa in i korsordet letar din hjärna igenom alla ord du kan, vilket är bra träning och ökar minnets kapacitet.

4.Lek med associationer

Om du vill komma ihåg något, försök att associera det till något annat. Har du till exempel svårt att minnas namn kan du tänka i dessa banor: Bertil, gröna ögon, tallskog, tallkotte. Det gör så att du öppnar upp en helt ny väg i hjärnan och på så sätt blir du lite smartare och får bättre minne.

5.Spela memory

Detta är en klassiker som vi nog alla kommer ihåg från barndomen. Genom att spela memory kan du snabbt öva upp minnet och det är dessutom riktigt kul. Idag kan man även spela det genom appar, vilket gör det till ett utmärkt tidsfördriv om du exempelvis sitter på bussen eller har tråkigt hemma i soffan.