Se upp! Här livsmedlen som kan orsaka dålig hy

Är du noggrann med sminkborttagning, rengöring och återfuktning men lider trots det av dålig hy? Då kan det vara det du äter som är problemet. Det finns nämligen massvis med livsmedel som påverkar huden. Läs vidare för att få reda på vad du bör undvika att äta om du vill ha perfekt hy.

Socker

Det värsta du kan äta för din hy är socker, eftersom det både åldrar huden och sänker ditt immunförsvar. När du äter mycket socker regelbundet förstör du hyns lyster och får istället en matt yta. Socker gör även så fler rynkor uppstår eftersom det skadar hudens elastin och kollagen. Håller du nere din sockernivå under en period kommer din hy definitivt att tacka dig.

Mejeriprodukter

Om du drabbas av cystiska finnar på nedre delen av ansiktet kan det vara för att du äter för mycket mejeriprodukter och att din kropp inte riktigt tål det. De naturliga hormonerna som finns i mjölken stimulerar talgproduktionen och hudceller som kan vara portäppande.

Koffein

Koffein är uttorkande för hela kroppen, inklusive hyn. Eftersom det även ökar kortisolproduktionen påskyndas den naturliga åldringsprocessen vilket tunnar ut huden. Tunnare hud får lättare fina linjer, torr hud, rynkor och ett trött utseende. För många är kaffe jättesvårt att ge upp och om det känns för mycket, fortsätt med all del, men se till att dricka mycket vatten också för att hålla huden och kroppen återfuktad.

Friterad mat

När man friterar hettar man upp oljan till en riktigt hög temperatur och då oxiderar den. I kroppen blir detta till oxidanter, vilket är raka motsatsen mot hälsosamma antioxidanter. Oxidanter gör helt enkelt att vår kropp åldras fortare. På matställen där oljan återanvänds många gånger, till exempel på snabbmatsställen, är den ännu värre eftersom den blir tjock och svår för kroppen att göra sig av med. Utöver alla onödiga kalorier i friterad mat så leder ett regelbundet intag av det till att bakterier stängs in i din hud och kropp, vilket gör att du får finnar.

Raffinerad mat

Raffinerade livsmedel som pommes frites, godis, läsk, chip och snabbmat är ofta fyllt med socker och sodium vilket gör att din blodsockernivå höjs. Det stimulerar i sin tur oljeproduktionen, vilket täpper för porerna och påskyndar hudens åldrande.

Mat med högt GI

Vit pasta, bröd och ris har ett högt glykemiskt index vilket är länkat till akne. Vad som händer i kroppen när du äter det är att dina glukos och insulinnivåer höjs. Fullkornsalternativ har ofta mycket antioxidanter och är dessutom inflammationshämmande.