Efter kombucha och golden milk – nu trendar hälsodrycken Switchel

För länge, länge sedan innan läsk, energidrycker och vitamindrycker fanns Switchel. Det är förvisso en gammal förfriskning, men har allt vi uppskattar i vår hälsodryck. Den är inte bara läskande utan dessutom energirik och väldigt nyttig.

Drycken var och är omåttligt populär i Karibien och förtärdes av både seglare, arbetare, politiker och studenter (som givetvis behövde spetsa drycken med alkohol i form av rom). Switchel var helt enkelt drycken för alla, oavsett socioekonomisk status och det är inte svårt att förstå varför, hälsodrycken var nämligen perfekt för långa dagar i kokande hetta.

Med blandningen av ingefära, äppelcidervinäger, citron, naturlig sötning och vatten ska Switchel fungera såväl antiinflammatoriskt som återfuktande och främjar dessutom matsmältningen. Drycken är även rik på kalcium, kalium, magnesium och elektrolyter där det främst är det sistnämnda träningsfolket vill åt.

Drycken har onekligen fått hälsofantaster världen över att bli helt lyriska på grund av dess hälsofrämjande egenskaper.

Recept till Switchel

Ingredienser:

1,5 dl färsk ingefära

4 msk ekologisk lönnsirap eller honung

8 msk äppelcidervinäger

1 dl citronsaft

Så enkelt tillagas Switchel:

  1. Skär ingefäran i bitar med 8 dl vatten. Koka upp vattnet och ingefäran i en kastrull och låt det koka i 2 minuter.
  2. Låt sedan ingefäran stå och dra i 20 minuter utan värme.
  3. Blanda lönnsirap, äppelcidervinäger och citronjuice i en tillbringare.
  4. Ta bort ingefärsbitarna ur vattnet och häll det i tillbringaren. Blanda väl och servera med is och eventuell garnering.