7 hälsodrycker som boomar – hur bra koll har du på de trendande hälsodryckerna?

1. Kombucha

Kombucha är en dryck från Asien som har prisats för sina hälsofördelar i över tusen år. Med hjälp av en jäst- och bakteriekultur som ser ut som en geléaktig svamp fermenterar man en blandning av socker och avsvalnat te. Drycken blir fylld med enzymer, vitaminer, mineraler, hälsosamma bakterier samt jäst. Den innehåller även stora mängder mjölksyrabakterier som är riktigt bra för magen. Kombucha smakar lite som svag vinäger och det ska inte vara sött, eftersom sockret äts upp av jästen fermenteringen.

2. Matcha-te

Matcha-te har använts i japanska teceremonier sedan 1100-talet och idag är den riktigt populär bland oss i väst. Matcha-te innehåller stora mängder med aminosyror och antioxidanter, dessutom finns det både fibrer och klorofyll i det. Det är även rikt på vitamin C, krom, zink, kalium, magnesium och selen. Matcha-te innehåller både L-teanin och koffein, vilket gör det både uppiggande och avstressande.

3. Golden Milk

Den här drycken består av kokosmjölk, gurkmeja, peppar, ingefära och kokosolja. Den dricks vanligtvis varm och har sitt ursprung i Indien där den har avnjutits i århundraden. Golden milk sägs vara inflammationshämmande, slemlösande, smörjande och uppmjukande för lederna samt full med antioxidanter.

4. Kefir

Kefir är en form av kulturmjölk som bland annat innehåller bakterien Lactobacillus acidophilus. Med hjälp av kefirgryn fermenterar man mjölk tills den är tjock och full med nyttigheter, sedan silas grynen av och återanvänds igen. I Sverige är det närmaste vi kommer filmjölk, men riktig Kefir går också att hitta i mataffären. De rikliga laktobacillerna som drycken innehåller ger en hälsosam tarmflora och det är anledningen till att den är så populär idag.

5. Dryck med aktiverat kol

Idag är det riktigt populär att lägga till aktiverat kolpulver i olika drycker, som till exempel juicer. Det gör att drycken blir helt svart, vilket är lite häftigt i sig. Ryktet går att aktiverat kol avgiftar kroppen genom att absorbera gifter och att det dessutom hjälper med matsmältningen och fixar orenheter i matsmältningssystemet. Ett annat användningsområde för aktiverat kol är när någon har tagit en drogöverdos. Då används det för att rädda deras liv, eftersom kolet absorberar giftet.

6. Bulletproof kaffe

I USA är detta en riktigt het trend och nu har det även kommit till Sverige. Drycken är enkel att göra: lägg i en matsked kallt, äkta smör och en matsked oraffinerad kokosolja tillsammans med en kopp nybryggt, starkt kaffe i en mixer. Mixa ihop till en krämig konsistens. Detta gör att koffeinet släpps ut sakta i kroppen, samtidigt som man får en hälsoboost av kokosoljan. Energin räcker hela dagen och man slipper dippar som man får av vanligt kaffe.

7. Benbuljong

Vanlig, traditionell benbuljong är supertrendigt just nu och i USA kan man gå till särskilda barer som bara serverar benbuljong. För att få fram buljongen kokar man ner köttben och grönsaker i flera timmar och slutresultatet blir buljong som är fylld med mineraler som magnesium och kalcium. Även protein från kollagen och gelatin finns det rikligt av i den färdiga buljongen. Hud, leder och matsmältningssystemet älskar benbuljong!