Så mycket drack den genomsnittlige svensken under semestern

Sommar och sol, härliga dagar på stranden, utlandsresor och kvällar på uteplatsen med grillning och något gott att dricka – Den varma årstiden lockar onekligen fram suget efter alkohol hos svenskarna.

Kanske är det för att vi har gömt oss inomhus under många kalla och mörka månader och nu tar varje chans till glädje, värme och fest? Klart är i alla fall att svenskarnas alkoholkonsumtion går upp kraftigt under sommaren. Men hur mycket dricks det egentligen under semestern?

Många dricker varje dag under semestern

I en undersökning som marknadsföringsföretaget gjorde Yougov framkom det att så många som var tjugonde svensk dricker alkohol varje dag under sin semester. Hela 25 procent uppgav också att de drack alkohol minst fyra dagar på en semestervecka.

Den stora konsumtionen verkar dock vara mest utbredd i storstäderna. I storstadsregionerna uppgav 30% att de drack alkohol minst fyra dagar i veckan på sin semester. Ute i landet var siffran endast 20 %.

Risker med semesterdrickandet

Visst ska man kunna slappna av och unna sig god dryck under sin semester. Det är dock viktigt att inte gå överstyr eftersom stort alkoholintag kan göra skada. Till exempel kan semesterdrickandet vara inkörsporten i en alkoholism.

När vardagen kommer är det helt enkelt svårt för många att sluta att inta samma mängd alkohol som under semestern. Lägger man på vardagens stress på detta minskar tröskeln ytterligare för att ta ett glas för att kunna varva ned.

Hur mycket är säkert att dricka?

Det är svårt att säga exakt hur stort intag en enskild individ klarar av. Vissa klarar helt enkelt mer och andra mindre. Det finns dock riktlinjer som kan vara bra att förhålla sig till.

Man brukar säga att en vuxen kvinna inte ska dricka mer än nio standardglas i veckan vilket motsvarar två flaskor vin eller 34 centiliter starksprit. Män bör inte dricka mer än 14 standardglas i veckan. Detta motsvarar tre flaskor vin eller 53 centiliter starksprit.

Varningstecken för alkoholproblem

  • Du behöver dricka mer för att få samma effekt av alkoholen
  • Du drabbas av minnesluckor när du dricker
  • Du oroar dig för ditt drickande och funderar på att sluta
  • Ditt alkoholsug är lättväckt. Det kan räcka med att du ser en bild på exempelvis Instagram när någon dricker alkohol för att du också ska vilja dricka.
  • Du dricker mer än du har tänkt från början