Så brygger du kaffe som en barista

I Italien finns det ett ordspråk som lyder att de inte bryr sig om vare sig kärlek eller sex. Bara det får sitt kaffe! Personen som myntade ordspråket kan förvisso ha dragit det hela till sin spets, men drycken anses av många vara planetens bästa brygg.

Trots detta finns det mycket om kaffe som inte är vida känt. Därför har vi på Formalivet pratat med historiker, baristas och kaffeexperter för att i den här kaffeguiden ge dig allt du behöver veta om kaffe!

Kaffets historia

Legenden säger att getherdar från Etiopien på 900-talet var först med att dricka kaffe. Det här som ett resultat av att deras getter verkade ”dansa” efter att ha ätit kaffebär. En lokal munk gjorde då en drink med kaffebär och upptäckte att det höll honom vaken hela natten, den första koppen kaffe hade fötts.

Kaffe spelade även en huvudroll i en historisk händelse i USA. År 1767 höjer man skatten på te, vilket inte mottogs väl av amerikanerna som lärt sig att älska drycken. Den hätska stämningen kulminerar år 1773, under Boston Tea Party – där man lanserade kaffe som en ersättare till te.

Hörsägen säger att getherdar från Etiopien upptäckte kaffet när getterna började ”dansa”.

När kom kaffet till Sverige?

Det skulle dröja ända tills 1680-talet innan kaffebönan började importeras i små mängder till Sverige. Över 100 år senare, i mitten på 1800-talet började drycken etableras på riktigt och övervinna svenskarnas hjärtan. Svenskarnas vurm för den svarta, uppiggande bönan kan vi troligen tacka kung Karl XII för.

Han blev nämligen så frälst av kaffe efter sina resor till Turkiet – där det bjöds friskt på kaffe – att han tog med sig en turkisk kaffekokare hem till Sverige.

Resten är historia – Idag dricker svenskarna näst mest kaffe i hela världen!

Det kan ha varit över den här vyn över Istanbuls takåsar som Karl XII inspirerades till att ta kaffet till Sverige.

Hur mycket koffein i en kopp kaffe?

Koffeinhalten i kaffe varierar beroende på kaffesort. Men man brukar ange att arabiskt kaffe, Arabica innehåller ca 1% koffein medan robust kaffe, Robusta innehåller omkring 2% och anses vara ett starkt kaffe.

Hur mycket koffein en kopp innehåller beror naturligtvis också på doseringen och koppens volym. Man brukar uppge att en liten kopp kaffe på 135 ml innehåller ca 80 mg koffein. För att jämföra innehåller en burk Coca Cola på 33 cl 32 mg koffein, kaffe har med andra ord ungefär 6 gånger så hög koffeinhalt som Coca Cola.

En kaffe har ungefär sex gånger så hög koffeinhalt som Coca Cola.

Är kaffe nyttigt?

Huruvida kaffe är bra eller dåligt är ständigt en omdebatterad fråga runt köksbordet i det svenska folkhemmet – Men vad säger egentligen forskningen?

Rykande färsk forskning från European Society of Cardiology visar att kaffe är nyttigt. Deras studie med 20 000 deltagare som drack 4 koppar om dagen visade att de hade 64% mindre risk att drabbas av en för tidig död. Den minskade risken var dessutom än tydligare för människor över 45, vilket antyder att kaffe är ännu nyttigare när vi blir äldre.

Den älskade drycken är dessutom fylld med antioxidanter där många finns i kaffebönan, medan många dessutom uppkommer i när kaffet rostas. Forskare kopplar just detta främjande ämne till varför kaffe minskar risken för en mängd olika sjukdomar som diabetes typ 2, kolekteral cancer, hudcancer, leversjukdomar och alzheimers.

Kaffe kan dock vara skadligt i exempelvis för stora mängder (mer än 4 koppar om dagen), särskilt i kombination med lågt vattenintag eftersom att det är vätskedrivande. Gravida och de med hjärtsjukdomar bör dessutom undvika drycken eftersom att koffeinet ökar hjärtfrekvensen.

Forskningen visar att kaffe är nyttigt – för de flesta.

Hur gör man kaffe?

Att kunna göra en perfekt kopp bryggkaffe är verkligen inte en självklarhet. Faktum är att doseringen ofta inte är optimal på mängder av arbetsplatser och hem. Såhär bör du göra:

  1. Fyll kaffebehållaren med 1,5 dl vatten och häll i vattentanken.
  2. Sätt in filtret i behållaren ovanför kaffekannan och tillsätt 1 kaffemått eller 1 rågad matsked.

Om ni är flera som ska njuta av den sagolika drycken så följer du bara måtten ovan. Den idealiska bryggtemperaturen är om 92-96° C, vilket hjälper kaffet att utveckla sin fulla arom och styrka. Därefter sluter du förpackningen noggrant och förvarar kaffet på en torr och sval plats, gärna i kylen. Ett öppnad förpackning bör förbrukas inom 10-14 dagar.

Med tanke på kaffets goda egenskaper för hälsan så kanske den italienska personen inte var så snett ute trots allt. En java tack!