Munhälsa – Guide om hur du får en frisk mun

Svenskarnas munhälsa är ett folkhälsoproblem och få vet om att det kan leda till flera farliga sjukdomar som cancer och hjärtproblem. Det är också något som försämrar självförtroenden och får människor att känna oro – samtidigt som det också kan vara en dyrt att åtgärda.

Trots alla problem vet få om hur man ger sin munhälsa bästa möjliga förutsättningar för att må bra. Vi guidar dig därför genom hur du går tillväga för att få en frisk mun!

4 tips som ger en frisk mun

1. Använd munskölj

Om tänderna ofta råkar ut för skadliga syraangrepp så får salivet i munnen svår att hinna med och stoppa samt reparera tänderna, vilket i sin tur resulterar i större risk för att få hål i tänderna. Det här sker ofta när man småäter mycket sötsaker, då salivet då inte hinner balansera upp reparera emaljen mellan syraangreppen.

Det bästa sättet att förebygga karies är således att minska småätandet av sötsaker och använda munskölj som komplement till tandborstningen då det hjälper munnen att hitta rätt balans.

2. Använd en bra tandborste

Att inte ta del av våra tekniska framsteg vad gäller munhälsa är som att vägra mobil, bilar eller andra uppfinningar som hjälper oss i vardagen och att använda en bra tandborste är verkligen a och o när det handlar om att få en bra munhälsa.

Det kan med andra ord vara en bra idé att skrota den där manuella tandborsten som är förlegad och satsa på en eltandborste. Många eltandborstar har likt mobiler smarta funktioner och fungerar dessutom som en alldeles egen personlig tandhygienist som utvärderar hur du borstar tänderna. De kan bland annat se om du missat att borsta tänderna någonstans eller behöver borsta lite mer ordentligt någon annanstans.

Många har även olika lägen att välja mellan där du exempelvis kan välja mellan att anpassa borstningar för att få vitare tänder, hälsosammare tandkött eller att borsta väldigt försiktigt.

Så genom att ha en personlig tandhygienist minskar således risken för att få en dålig munhälsa och den där dagliga rutinen med att borsta tänderna två gånger om dagen får så mycket mer effekt!

3. Besök till tandläkaren

Det är verkligen fundamentalt att ha som rutin att gå till tandläkaren vartannat år – Även om du hatar det eller knappt har tid för det. Genom att gå till tandläkaren vartannat år så kan du stoppa tidiga stadier av karies som hade kommit även om du har en bra tandborste, använder munskölj och flossar tänderna efter varje måltid. Vissa har nämligen lättare att få karies, samtidigt som din dagliga kost också spelar in i kariesbildningen.

Det här kommer dessutom att göra så att du får en bra tandvårdsförsäkring vilket gör att tandläkarbesöken inte kommer att kosta skjortan!

4. Tänk på kosten

Det här gäller förvisso inte bara munhälsan utan även välmåendet i övrigt. Genom att ha en bra kost med inte allt för mycket socker, läsk och andra onyttigheter så mår vi bättre, får mer energi och bättre immunförsvar. Samtidigt ökar småätandet av sötsaker risken för karies betänkligt eftersom att balansen i munnen inte hinner återställas mellan syaangreppen som sötsakerna ger mot tänderna.

Så om du inte redan hade tillräckligt många anledningar för att äta en vitaminrik kost så har du nu ytterligare en god anledning till att ta tag i det här med kosten och äta mer nyttigt!

Det här är våra bästa tips för att undvika en dålig munhälsa. Vi hoppas att de hjälper dig till att få en frisk mun, vita tänder och en fräsch andedräkt. Det kommer att göra så att du mår bättre och kan ta dig an livets utmaningar med en klackspark!