Luktar illa i munnen? Här 5 tips som behandlar en dålig andedräkt

En dålig andedräkt (Halitosis) är ett väldigt påfrestande problem som allt fler svenskar råkar ut för. Men om du luktar illa i munnen så går det som tur är att lösa hemma.

Vi på Formalivet har fått mängder med frågor om just detta – Därför berättar vi nu hur du botar en dålig andedräkt med 5 viktiga tips!

5 tips som botar en dålig andedräkt

1. Skölj munnen med äppelcidervinäger

Den dåliga andedräkten har inte en chans mot äppelcidervinäger som sköljmedel! Genom att dricka en sked äppelcidervinäger utblandad i vatten före varje måltid så smälter du maten snabbare och förbättrar andedräkten. Men tänk på att skölja munnen med vatten efter då vinägern innehåller mycket syra som kan vara skadligt för emaljen.

2. Ta hand om tänderna – på riktigt!

Att inte använda en eltandborste är ungefär som att kommunicera med röksignaler istället för en smartphone. Både traditionella tandborstar och röksignaler uppfanns nämligen för över 2 000 år sedan. 

Vad är då egentligen skillnaden mellan en manuell tandborste och en eltandborste? Jo, eltandborsten utför fler borstningar på minuter än vad den gamla manuella tandborsten gör på en hel månad. Den är således supereffektiv och tar bort 10 gånger mer plack som kan orsaka en dålig andedräkt.

Många eltandborstar har även olika lägen du kan välja mellan som gör att du kan anpassa borstningen efter ett specifikt problem eller mål – och inte sällan kan du även applicera en tungrengörare på borsthuvudet som avlägsnar bakterierna på tungan som orsakar en dålig andedräkt.

En eltandborste är med andra ord prylen som räddar nästan varje dejt, får arbetskollegor att trivas och tandläkaren att bli glad som en lärka!

3. Ät yoghurt efter maten

Detta är en supergammal asiatisk tradition för att förbättra andedräkten. Nya studier visar dessutom att yoghurt varje dag hjälper dig att hålla den obehagliga lukten borta – och det krävs bara 170 gram dagligen för att ta del av den positiva effekten.

Men varför just yoghurt? Jo, för att forskare har hittat att det kan minska nivåerna av vätesfluid som är en vanlig orsak till en dålig andedräkt. Att äta yoghurt varje dag kan även minska risken för tandköttssjukdomar som plack och ett blödande tandkött.

4. Håll i den goda tandvårdsrutinen

En bra eltandborste i alla ära. Men ingenting hjälper om man inte har en bra tandvårdsrutin. Det är verkligen fundamentalt när det kommer till att bli av med en dålig andedräkt. Så även om du snoozat för länge på morgonen, eller planerar att äta chips till favoritserien i sängen innan du somnar så är det viktigt att alltid borsta tänderna och använda munskölj två gånger om dagen! Det är nämligen när vi inte gör det som man kan råka ut för kronisk halitos, vilket är en kronisk dålig andedräkt.

Ifall det är så att man slarvat med rutinen och kanske redan har en dålig andedräkt så är det dock inte svårare att lösa än att ta tag i rutinen på allvar och behandla munhälsan med en bra tandborste.

5. Besök tandläkaren vartannat år

Vi vet, att gå till tandläkaren är en pina. Bara tanken på att en kan behöva borra gör lätt så att en får kalla fötter. Men om man inte går till en tandhygienist eller tandläkare vart tredje år så riskerar munhälsan att försämras kraftigt. Dessutom får man en sämre tandvårdsförsäkring vilket gör att allting i det långa loppet bara blir dyrare.

Om du preppar med en hälsosam tandvårdsrutin och bra eltandborste så kommer det lyckligtvis bli roligare att gå till tandläkare – eftersom att minskar risken för karies.

Det här är våra bästa tips för att bli av med en dålig andedräkt, få en fräsch mun och vita tänder. Så att du mår ännu bättre och får det där lysande självförtroende du faktiskt förtjänar!

Så ta hand om tänderna, äg dejtinglivet och ta dig an livets övriga utmaningar med det vackraste som finns – ett leende!