Kryoterapi – Allt du behöver veta om hälsotrenden

Kryoterapi (Cryotherapy) är den nya hälsotrenden, men låter det orimligt att gå in i en kammare och frysa ned dig själv i -150 grader och samtidigt betala för det?

Då är det dags att tänka om.

Idag används behandlingen av såväl idrottare för dess goda effekt på kroppens återhämtningsförmåga, läkare för dess positiva inverkan mot depressioner och av skönhetssalonger för sina goda egenskaper på huden.

Här kommer allt du behöver veta om den nya hälsotrenden!

Vad är Kryoterapi? 

Kryoterapi uppfanns redan 1978 av en japanska läkaren Toshima Yamuchi, men det skulle dröja ända till i början av 2000-talet innan behandlingen verkligen tog fart. Idag är behandlingen är självklar del i vardagen av såväl idrottare som läkare och skönhetssalonger.

Helkroppskryoterapi går ut på att man går in i fryskammare med temperatur på hela -150 grader där man fryser ned kroppen i 2 till 3 minuter.  Det är en helt torr och kylande behandling som sänker hudtemperaturen till 5 grader under en behandling.

8 stora fördelar för hälsan

  1. Förbättrar kroppens prestanda

När du gör kryoterapi så ökar blodflödet samtidigt som näringsämnen och hormoner frigörs, vilket gör att den som tränar mycket får mer kraft, högre hastighet och mindre trötthetskänslor. Detta gör att det är väldigt populärt bland idrottare som använder metoden febrilt.

Kryoterapi förbättrar kroppens prestanda och förbättrar blodflödet.

  1. Förbättrar återhämtningsförmågan

Kryoterapi hjälper kroppen att återhämta sig efter träning och minska inflammationer samt smärta – Till skillnad från isbad kan man dessutom träna direkt efter en behandling

Kryoterapi gör att kroppen återhämtar sig snabbare.

  1. Mental balans

Ny forskning från Berkeley visar att kryoterapi stimulerar vagusnerven. Det är en av hjärnans nerver som forskare ser som särskilt intressanta eftersom att den hjälper dig att slappna av, känna fridfullhet, bekämpa stress, minska ångest och skapa välmående.

Studier visar att Kryoterapi förbättrar hjärnans mentala balans.

  1. Ett bra tips för att öka fettförbränningen

Kryoterapi ökar även fettförbränningen. Efter att du har kylt ned kroppen i -180 grader så tar det mycket energi att återuppvärma kroppen. En treminutersbehandling bränner således mellan 300 till 800 kalorier beroende på fysik och kroppsstorlek. Eftersom att energinivåerna ökar mycket efter en behandling så ökar det även kroppens metabolism vilket förbättrar kroppens fettförbränningsförmåga.

Det är även ett bra tips för att öka fettförbränningen!

  1. Bra för kroniska åkommor som fibromyalgi

Studier från USAs nationella hälsoinstitut visar att 15 kryoterapi-behandlingar hjälpte patienter med fibromyalgi att få en markant förbättring av sin smärtnivå vilket gjort att allt fler läkare ser det som en behandling för fibromyalgi. Man har också sett att helkroppskryoterapi har hjälpt människor som lider av kronisk trötthet, ledvärk och generella kroppssmärtor.

Allt fler läkare behandlar fibromyalgi med Kryoterapi.

  1. Kryoterapi gör oss gladare

Kryoterapi frigör massor med glädjehormoner som serotoni och endorfiner och gör oss gladare! Samtidigt som interagerar smärtreceptorerna med endorfinerna vilket reducerar smärttuppfattning så att du får ett än större lyckorus.

Många som lider av depression har också berättat om de goda långvariga effekterna som man fått av kryoterapi. Det här är dock ett nytt ämne som forskas om och det finns i nuläget inga vetenskapliga belägg för det.

Kryoterapi frigör glädjehormonerna och hjälper vid depressioner.

  1. Kan hjälpa till vid tinnitus

En amerikansk studie visar att hälsotrenden kryoterapi kan minska och reducera tinnitus. Man kunde i studien visa att flertalet patienter upplevde minskade problem med tinnitus, somliga upplevde till och med att det försvann helt.

Studier visar att hälsotrenden kan ha en positiv inverkan på tinnitus.

  1. Gör att du ser fräschare ut

Kryoterapi är väldigt vanligt inom skönhetsindustrin eftersom att det hjälper till att minska rynkor och ger huden extra mycket glow. Behandlingen har även en positiv inverkan på hudens motståndskraft och kan bidra till att minska och ta bort celluliter.

Hälsotrenden ger även huden extra glow!

Hur går det till?

En standardbehandling är på 3 minuter och syftet med kryoterapi är att kyla ned kroppen, varpå man går in i en stor tank där temperaturen sjunker till mellan -160 till -180 grader. När 3 minuter har gått så är behandlingen klar.

Vem kan göra det?

Personer som lider av hjärtproblem eller högt blodtryck avråds från att genomföra behandlingen. Men utöver det så kan vem som helst göra det!

Vart kan du prova helkroppskryoterapi?

Stockholm

Företag: Stureplanskliniken

Adress: Lästmakargatan 10.

Göteborg

Företag: Cryo

Adress: Kontrabasgatan 7 i Västra Frölunda.

Malmö

Företag: LaDerma

Adress: Västra Rönneholmsvägen 42B