Guide: Så undviker du en andedräkt som luktar avföring

En dålig andedräkt sprider skräck arbetsplatser, dejtingvänliga platser och på fredagsmys runt om i hela landet. Så många som 1 av 4 lider av en dålig andedräkt – och de flesta vet inte ens om att de har det.

Det ska vi ändra på. Här går vi igenom hur du undviker en andedräkt som luktar avföring!

Det finns två typer av dålig andedräkt

Vanligaste typen av en dålig andedräkt är den som kommer och går som kan orsakas av allt från att en slarvat med tandborstningen, till kosten eller att en har tillfälligt låg salivproduktion. 

Den andra typen av dålig andedräkt är allvarligare och heter halitos. Det är kronisk dålig andedräkt som kan orsaka stor ångest, och i vissa fall social fobi. Den är därför väldigt viktig att behandla.

Uppkomsten av halitos sker på grund av anaeroba bakteriers nedbrytning av proteiner från matrester, plack, epitelceller och saliv. Nedbrytningen resulterar i en produktion av svavelinnehållande gaser som framkallar olika lukter beroende på vilket ämne som bryts ned. Men lukter så som ruttet ägg, ruttet kål eller en obehagligt söt lukt är vanligt förekommande.

 

Så undviker du en dålig andedräkt

Använd en tandborste som gör jobbet

Kör du fortfarande en manuell tandborste? Byt snabbt! Att använda en bra tandborste kan nämligen göra susen och är en bra försäkring mot en dålig andedräkt. Det gör att vi får mer nytta av den dagliga rutinen där vi borstar tänderna varje morgon och kväll. 

Den manuella tandborsten uppfanns lagom till att vi började åka häst och vagn till jobbet. Det är således en lång tid innan kommunaltrafik, bilar eller mobiler ens fanns på världskartan. Vi har gjort stora framsteg vad gäller munhälsa och att inte ta till vara på tekniska innovationer är som att fortfarande kommunicera med fredsduvor.

En eltandborste gör fler borstningar på en minut än vad en traditionell tandborste gör på veckor. Nu finns det även smarta eltandborstar som genom sensorer och microchip analyserar hur du borstar tänderna – och fungerar som en personlig tandhygienist!

Dra ned på koffein och tobak

Kaffe är allt annat än bra för andedräkten och än värre om du har torr mun eftersom att det är vätskedrivande. Detsamma gäller även med snus och om du röker så har du nästan garanterat en dålig andedräkt.

En italiensk man sa en gång “jag bryr mig varken om sex eller kärlek, bara jag får mitt kaffe”. Han kan förvisso ha dragit det hela till sin yttersta spets, men många av oss kaffeälskare kan säkerligen relatera till hans kärlek för kaffe.

Kan du verkligen inte hålla dig borta från kaffet, tänk på att dricka vatten efteråt. Ett annat tips är att dra ned kaffedrickande till morgonkaffet innan du borstar tänderna.

Tänk på kosten

En grupp israeliska forskare har kommit fram till att ju mer övervikt, desto sämre blir munhälsan. Däremot har de inte kommit fram till varför än, men dålig kost, läsk, mycket vätskedrivande dryck och överlag en vitaminfattig kost är som att be om att få en dålig andedräkt. Det är också viktigt att tänka på att man får i sig tillräckligt mycket vätska eftersom att en dålig andedräkt är vanligt förekommande vid vätskebrist.

Att äta fisk och vitlök på lunchen innan ett viktigt möte kanske inte är optimalt alla gånger. Däremot så är det en myt att detta orsakar en långvarigt dålig andedräkt.

Länsa kryddskåpet

Många kryddor i skafferiet kan hjälpa till mot en dålig andedräkt. Exempel på detta är persilja, färsk koriander och dragon, som alla är bra att äta. Någonting mer du även kan testa är att tugga på dillblad, nejlikerot, kaffebönor, ingefära och kummin – eller använda kardemumma som munskölj då de dödar bakterier.

Använd munskölj och flossa tänderna

Det finns flera munskölj vars främsta syfta är att motverka en dålig andedräkt. Det här är ingen långvarig lösning, men ett bra hjälpmedel medan du tar hand om tänderna så att problemet försvinner permanent. En del munskölj bör bara användas i korta perioder eftersom att de kan missfärga tänderna och påverka smaksinnet vid länge användning.

Tuggummi utan socker och tabletter är också bra temporära lösningar som ökar salivproduktionen. Det finns även Zink i tablettform som har visat sig vara effektiva mot en dålig andedräkt. Att flossa tänderna hjälper också till att rengöra mellan tänderna så att matrester och bakterier inte sprider sig i munnen.

Det här är våra bästa tips för hur du försäkrar dig om att inte få en dålig andedräkt, eller blir av med den!