Därför ska du dricka ingefära

Ingefära har länge sagts kunna göra under för hälsan. Vi på Formalivet har tagit del av den senaste forskningen och prata med ledande dietister för att ta reda på vad ingefära är bra för.

Svaret?

Det är ett av naturens stora under för din kropp! Ät det varje dag så gör du både ditt hjärta, leder, mage och hjärna en stor tjänst.

 

1. Ingefära har fantastiska hälsoeffekter

Superrotfruten ingefära har mängder med positiva och antiinflammatoriska egenskaper. Främsta orsaken till det är på grund av att den innehåller gingerol – en naturlig olja som otaliga studier visar är rik på antioxidanter och har starka antiinflammatoriska egenskaper.

Men vad är ingefära bra för – egentligen? Rent konkret innebär det att rotfrukten hjälper dig att bota en mängd med sjukdomar, får hjärtat att må bra och gör dig piggare!

Ingefära har goda hälsoeffekter tack vare dess antioxidanter och goda antiinflammatoriska egenskaper.

 

2. Bra mot flera vanliga sjukdomar

Ingefärans antiinflammatoriska egenskaper gör att den har goda effekter som botar flertalet sjukdomar.

Förkylning

Ingefära mot förkylning har länge varit ett populär huskur. Men vad säger egentligen vetenskapen om ingefära som botemedel mot förkylning? Studier gjorda av National Center for Biotechnology Information visade nyligen att ingefära inte kan bota en förkylning som redan brutit ut – Men däremot så har dess hälsosamma egenskaper goda förebyggande egenskaper mot förkylning.

Med andra ord är det bara att börja preppa och börja dricka förkylningsdrycken så fort du känner att en förkylning är på gång.

Studier visar att ingefära har goda förebyggande egenskaper mot förkylning!

Hosta

Eftersom att ingefära är antiseptisk och stärker immunförsvaret så är den utmärkt mot hosta. Finriv bara lite ingefära, låt den koka i vattnet för att därefter ligga och bli riktigt mörk. Avsluta din huskur med att tillsätta honung och citron – Så får den dubbel effekt!

Ont i halsen

Både studier och tradition stödjer tesen att ingefära har mängder med egenskaper för att förhindra virus, förkylningar och ont i halsen. Det är således en utmärkt förkylningsdryck som behandlar din onda hals. Vaknar du upp en morgon med ont i halsen – riv genast ned lite ingefära i kokande vatten, sila bort ingefäran och drick som ingefärsvatten.

Vaknar du en morgon med ont halsen – drick genast ingefära.

Högt blodtryck

Extrakt från ingefära har 3,5 gånger bättre effekt på högt blodtryck än den aktiva substansen i blodtrycksmedicin menar ny forskning. Man har dessutom upptäckt att ingefära minskar kolesterolhalterna i blodet vilket kan rädda dig från både hjärtsjukdom och stroke.

Forskning visar att ingefära har god effekt mot högt blodtryck.

3. Recept på ingefärsshot

Att ta en ingefärsshot varje morgon är bland det bästa du kan göra för dig själv och din kropp. Du kommer både hålla dig friskare och få mängder med med ny energi!

Recept:

  1. Skala ingefäran och finriv den. Halvera och pressa saften ur citronerna.
  2. Lägg ingefära och vatten i en kastrull och värm upp det på låg värme, det får inte gå upp över 60°.
  3. Ta bort kastrullen från plattan och fullända ditt te med citronsaft och honung.
  4. Låt stå ca 20 min. Sila upp blandningen i en flaska.

Smarrigt och nyttigt recept som håller dig pigg och frisk!

4. Hjälper dig gå ned i vikt

En studie från Maastricht University i Holland visade att ingefära innehåller en typ av koffein som ökar fettförbränningen. Ingefärste ökar nämligen termogenesen och dämpar hungerskänslorna. Just kombinationen att både öka fettförbränningen och minska din hunger gör den till en ypperlig dryck för att bli av med bonuskilon!

Ingefära ökar fettförbränningen och minskar hungerskänslan.

5. Håll dig till lagom

Det gamla ordspråket “lagom är bäst” lämpar sig även när det kommer till ingefära. Det finns nämligen många nackdelar med att dricka för mycket ingefära. Roten innehåller oljor som kallas shogaols och gingeroler. Det är supernyttiga i lagom dos, men om du överdoserar intaget av ingefära så får din lever problem med att bearbeta oljorna.

De flesta brukar rekommendera att man håller sig till 1 eller 2 ingefärsshot om dagen för att ta del av rotens goda effekter.

Så förvaras det

Färsk oskalad ingefära förvaras i kylskåp 8-12 grader helst i en plastpåse så att den inte torkar. Då håller den i 3 månader medan kryddburkar med torkad ingefära håller sig i flera år. Färsk ingefära går även utmärkt att frysa hel!