Alltid trött? Här är de 8 vanligaste orsakerna

Känner du dig trött hela tiden? Trötthet kan bero på en mängd olika saker i form av stress, vitaminbrist, sömnbesvär, sköldkörteln och depression för att nämna några.

Många kan uppleva att de känner sig trötta utan någon uppenbar anledning, men tröttheten kan bero på både psykiska och fysiska problem.

För att hjälpa dig komma tillrätta med ett bekymmer som drabbar allt för många har vi på Formalivet pratat med läkare och tagit del av den senaste forskningen för att hjälpa dig ta reda på varför du känner dig trött och hur du behandlar det.

Läs de 8 vanligaste orsakerna till att du alltid känner dig trött och hur du får en piggare vardag!

8 stora energibovar – Samt hur du botar dem!

1. Vitamin B12-brist

Vitamin B12 är oerhört viktigt eftersom att en stor del av kroppens viktiga funktioner är beroende av det. Det bidrar bland annat med produktionen av röda blodkroppar och cellerna ämnesomsättning – Brist på Vitamin B12 kan leda till blodbrist (anemi) och skador i nervsystemet.

Riskgrupper
Veganer/vegetarianer som inte äter kött, de med riklig mens, glutenintoleranta eller de som är drabbade av en tarmsjukdom. Hos äldre beror bristen ofta på åldersrelaterade sjukdomar.

Symtom
Onormal trötthet och orkeslöshet, tungsveda, sprickor i munnen, illamående, hjärtklappning, dålig balans, depression, minnessvårigheter och kärlkramp och smärta i benen.

Få en fastställd diagnos
Du kan få en fastställd diagnos genom ett enkelt blodprov på närmsta Vårdcentral.

Behandla hemma
Ät en varierad kost med magert och nyckelhålsmärkt kött, mjölkprodukter, ost, ägg och fisk. Du kan även köpa tillskott med vitamin B12 på Apoteket.

Läkarens behandling
Tillskott i form av vitamin B12 i tablettform eller genom injektioner.

En sund och varierad kost hjälper vid vitamin B12-brist

2. Sömnbrist

För lite sömn gör en naturligtvis trött. Den allmänna rekommendationen är 6-8 timmars sömn per natt – Men det många inte vet om är att sömnbrist även kan uppstå vid en dålig sömnkvalitet.

Riskgrupper
De som snarkar mycket, har sömnapné med andningsuppehåll under sömnen eller de som stressar för mycket.

Symtom
Du känner dig trött hela tiden och sover mycket, viktuppgång, försämrat minne, koncentrationssvårigheter, seghet och försämrad reaktionsförmåga.

Få en fastställd diagnos
Du kan testa dig för snarkning och sömnapné i ett sömnlaboratorium och få en fastställd diagnos av läkaren.

Behandla hemma
Träna mer, äta en varierad kost, ta D-vitaminer, ta hjälp av särskilda sömnprogram i form av vågljud m.m. Ett annat tips som hjälpt många är att välja en bestämd tid som du går och lägger dig, istället för en bestämd tid som du går upp.

Läkarens behandling
Doktorn kan föreslå KBT-terapi, men också skriva ut sömnmedicin eller ge dig en sömnutredning hos en specialist.

Sömnkvaliteten är lika viktig som antal timmars sömn.

3. Järnbrist

Det finns flera allvarliga symtom på järnbrist. Blodbrist på grund av för lite järn kan göra så att du känner dig konstant trött, seg och orkeslös. Järn är viktigt för kroppen då det behövs för att bilda hemoglobin, Hb, i de röda blodkropparna som transporterar syre från lungorna ut i kroppen.

Riskgrupper
Nästan var fjärde kvinna i fertil ålder är drabbad av järnbrist. Omkring 7-8% har blodbrist på grund av järnbristen, många vet inte ens om det. De som ligger är riskzonen är de med riklig mens, veganer/vegetarianer, gravida och de som tränar mycket.

Symtom
Känner sig trött och orkeslös, ständigt trött, koncentrationssvårigheter, får öronsnus, huvudvärk, hjärtklappning, har lätt för att bli andfådd, känner sig yr eller har svårt att koncentrera sig.

Få en fastställd diagnos
Du kan få en diagnos hos läkaren genom ett blodprov som mäter ditt Hb-värde. Nivån är dock individuell och kommer behöva följas upp över tid för att hitta avvikelser. Om du känner dig trött bör du även kolla upp ditt ferritinvärde med ett blodprov som mäter kroppens järnförråd.

Behandla hemma
Ät frukt och grönt som är rika på C-vitamin som grönsaker, juice, frukt och bär som ökar kroppen förmåga att uppta järnet. Surkål är en riktig järngrönsak då den fördubblar kroppens järnupptagningsförmåga. Det är även viktigt att ha en varierad kost med fullkornsprodukter, lever, nötkött, vilt, fisk, spenat, brysselkål, broccoli, solrosfrön, havregryn, mandel och blodpudding som är rika på järn.

Om du exempelvis är vegan eller vegetarian kan det även vara nödvändigt att ta tillskott för att öka dina järndepåer.

Läkarens behandling
I de fall att järnbrist utvecklats till blodbrist kommer du att få järn i tablettform eller genom injektioner.

Frossa i frukter som är rika på C-vitamin.

4. Årstidsbunden depression

Vanligt i Sverige under vinterhalvåret när vi får allt mindre ljus. Man tror att det har att göra med produktionen av melatonin som fungerar som kroppens egna sömnmedel eftersom att det ökar under det mörka halvåret. Man har även sett att glädjeämnet serotonin som påverkar vårt psykiska välmående kan påverkas negativt under vinterhalvåret.

Riskgrupper
De som spenderar mycket tid inomhus, D-vitaminbrist och de som har en ärftlig sårbarhet.

Symtom
Känner sig trött hela tiden, nedstämdhet, blir lätt irriterad, viktökning, stort sömnbehov, viktökning och yrsel samt en illamående trötthet.

Få en fastställd diagnos
Man känner ofta själv om man lider av årstidsbunden depression. Är du onaturligt mycket tröttare under vintern än sommaren? Då kan du vara drabbad. Doktorn kan även ställa en diagnos utifrån det patienten berättar.

Behandla hemma
Träning och motion har en väldigt positiv effekt mot en årstidsbunden depression. Det är även bra att försöka vara ute mycket i dagsljus samt att ta tillskott av D-vitaminer.

Läkarens behandling
En doktor kan ordna fysisk aktivitet på recept. Något som visat positiva effekter är ljusterapi, SSRI-preparat som även kallas lyckopiller, terapi eller en kombination av de båda.

Motion och friskluft kan hjälpa under solfattiga månader.

5. ME, kroniskt trötthetssyndrom

Det råder delade meningar om huruvida ME är av fysiska eller psykologiska orsaker. Vissa menar att tröttheten kan ha psykologiska orsaker. Ny forskning visar att sjukdomen kan ha med en störning i immunförsvaret och att ett virus kan vara inblandat.

Riskgrupper
Det kan drabba alla.

Symtom
Sjukdomskänsla efter ansträngning, sjuklig trötthet, sämre närminne, halsont, ömmande lymfkörtlar, värk i leder, muskelsmärtor och huvudvärk.

Få en fastställd diagnos
Läkaren sätter en diagnos utefter en mängd av olika kriterier. Bland annat om man upplevt kronisk trötthet i minst ett halvår, dålig sömn, halsont samt värk i muskler och leder. Dessvärre kan vi inte få en diagnos baserat på prover, men det kan tas ändå för att utesluta andra sjukdomar.

Behandla hemma
Kryoterapi som visat många hälsosamma effekter, massage, akupunktur, vila och meditation. En metod som hjälpt många är “Pacing” som hjälper ME-patienter att hitta rätt balans mellan aktivitet och vila.

Läkarens behandling
Beroende på behov kan vitamintillskott i form av vitamin B12 och folsyra skrivas ut. Man kan även få KBT-terapi vars syfte är att hjälpa en patient som blivit diagnostiserad med ME att leva med det – Man kan även få medicin mot sömnbesvär, depression och värk.

Metoden ”Pace” har hjälpt många att hitta rätt balans

6. Diabetes

Vanligen så öppnar insulinet cellvägen så att sockret som finns i blodet efter att vi ätit släpps in. När man har diabetes så kan kroppen inte producera eller ta upp insulinet som den ska, något som förhöjer sockerhalten i blodet. De typerna av diabetes som är vanligast är typ 1 och typ 2.

Riskgrupper
Man har sett att en ohälsosam livsstil som leder till låg fysisk aktivitet och övervikt är en bidragande orsak till diabetes. Det finns också ärftliga faktorer, men forskare är inte helt ense över alla samband.

Symtom
Vanliga symtom är att man känner sig trött och orkeslös hela tiden, hunger, törst, viktnedgång och att man måste kissa ofta.

Få en fastställd diagnos
Doktorn kommer att ta ett blodprov som mäter blodsockerhalterna i kroppen, samt göra ett test som ser över sockerbelastningen. Man kan även köpa blodsockermätare för hemmabruk på apoteket – Men det är viktigt att få en diagnos av läkare om man misstänker att man har diabetes.

Behandla hemma
Det är viktigt att röra på sig med både diabetes typ 1 och 2. Man bör också undvika socker, ljust bröd, alkohol, läsk och äta under regelbundna tider.

Läkarens behandling
Läkare kommer att skriva ut insulin. Du kan även få hjälp av en dietist med speciellt utformade kostprogram som är anpassade för att exempelvis finjustera mängden kolhydrater per måltid för att lättare kunna anpassa insulindosen.

Motionera mer! Det är bra att träna vid diabetes.

7. Sköldkörtelrubbning

Det medicinska namnet för en problematisk sköldkörtel är Hypotyreos. När man drabbats av hypertyreos så har man en överfunktion av sköldkörteln vilket gör att ämnesomsättningen höjs. Det är vanligt att sköldkörteln rubbas vid hormonsvängningar under graviditeten, i klimakteriet eller vid för mycket stress. Något som också kan orsaka sköldkörtelrubbningar är jodbrist, men det är väldigt ovanligt i Sverige.

Inflammerad sköldkörtel kan även störa produktionen av sköldkörtelhormon och ge samma symtom som hypotyreos eller hypertyreos. Forskare tror att en inflammerad sköldkörtel beror på en virusinfektion.

Riskgrupper
Kvinnor har mellan 5-10 gånger så högre risk att drabbas av hypotyreos än män. Man uppskattar även att det finns ett mörkertal på omkring hela 300 000 drabbade.

Symtom
Vanliga symtom är extrem trötthet, stora koncentrationssvårigheter, huvudvärk, att man lätt får mjölksyra i musklerna, humörsvängningar, nedstämdhet, låg kroppstemperatur, trög mage, eksem, håravfall, halsont, pms, andfåddhet, hjärtklappning, viktuppgång och infertilitet.

Få en fastställd diagnos
Du kan få lämna ett blodprov för att ta reda på om du har en underfunktion. Det är även viktigt att du berättar för läkaren om dina symtom och tidigare sjukdomar. Då det kan vara ärftligt är det även hjälpa utredning ifall du har nära släktingar som drabbats av rubbningar av sköldkörtelns funktion.

Behandla hemma
Välj salt som innehåller jod, i övrigt kan du inte förebygga sjukdomen själv.

Läkarens behandling
Om du fått diagnosen kan en behandling ordineras med konstgjort sköldkörtelhormon T4, ofta Levaxin sättas in. Sköldkörtelhormonet T3, liotyronin, förekommer också i kombination med T4.

Om du har en inflammerad sköldkörtel används ofta inflammationshämmande medicin i form av Voltaren eller kortison. När inflammationen lagt sig kan du behöva Levaxin ifall sköldkörtelhormonen ligger på en låg nivå.

Du kan få en diagnos genom ett blodprov

8. Alkohol, nikotin och koffein

En vanlig orsak till att du känner dig konstant trött och en förlamande trötthet kan vara substanser som stör sömnkvaliteten. De vanligaste substanserna som stör den brukar vara nikotin, kaffe och alkohol.

Exempelvis alkohol brukar göra det lättare att somna, därav uttrycket “att ta en sängfösare”, men däremot så försämrar det den djupa sömnen. Koffein kan pigga upp dig på dagen, men sedan göra det väldigt svårt att somna vid läggdags. Olika människor är även olika känsliga för substanserna.