7 tips som botar en dålig andedräkt

Har du någon gång lagt märke till att någon tar ett steg bakåt medan ni pratar? Om ja, så kan det bero på att du lider av halitos, den tekniska termen för en långvarigt dålig andedräkt. Men du är långt ifrån ensam. Faktum är att det är ett folkhälsoproblem – och de flesta vet inte ens om att de är drabbade.

Enligt 1177 vårdguiden så beräknas omkring en halv miljon svenskar vara drabbade av en dålig andedräkt, känsla av att man luktar illa i munnen eller sur andedräkt som alla är tecken på inflammerat tandkött.

Men nu går vi igenom man undviker eller blir av med en dålig andedräkt!

1. Ta hand om tänderna – på riktigt!

Att inte använda en eltandborste är ungefär som att kommunicera med röksignaler istället för en smartphone. Både traditionella tandborstar och röksignaler uppfanns nämligen för över 2 000 år sedan.

Genom att använda dig av en eltandborste så utför du fler borstningar per minut än vad du gör med den manuella tandborsten på en hel månad. Får en bättre munhälsa på några veckor och synbart vitare tänder efter ett par dagar.

Samtidigt ger det dig också den där lena känslan på tänderna som efter att du varit hos tandläkaren – och är ett självklart val för att bli av med en dålig andedräkt!

2. Rengör tungan

Forskare misstänker att vissa bakterier, särskilt bakterier som ligger närbelägna din hals fungerar mot en dålig andedräkt. Andra typer av bakterier producerar skapar skarp lukt medan de förökar sig. Så vad betyder det här? Att bakterien som är mest närvarande på din tunga är skillnaden mellan en bra och dålig andedräkt. Dessvärre vet man inte hur en kan påverka bakterierna så att en alltid får god andedräkt.

Men det finns en sak som kan hjälpa till och det är att rengöra tungan. Tungans hårda yta är ett potentiellt hem för en illaluktande kombination av döda celler, matrester och bakterier – faktorer som alla kan orsaka en allt annat än en god andedräkt.

Om du har en eltandborste kan du i många fall lägga till en supereffektiv tungrengöring som du kan lägga på borsthuvudet.

3. Skölj med äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är verkligen ett bra komplement mot en dålig andedräkt. Det har nämligen en naturlig och desinficerande verkan som bidrar till att bekämpa ett gäng olika typer av mikroorganismer. När du sköljt munnen med äppelcidervinäger efter tandborstningen så kommer munnen kännas renare samtidigt som det är effektivt mot en dålig andedräkt.

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 2 msk äppelcidervinäger

4. Besök tandläkaren vartannat år

Det finns klart roligare saker än att gå till tandläkaren. Men det är definitivt värt det! Genom att gå till tandläkaren vartannat år så kan karies, tandköttsinfektioner och andra munhälsoproblem behandlas i god tid. Det gör att tandläkarbesöken blir både bekvämare och billigare – Samtidigt som du försäkrar dig om att även långsiktigt få en väldoftande andedräkt, fräsch mun och bra munhälsa!

5. Dra nytta av naturliga botemedel

Om du verkligen är seriös med att bli av med den dåliga andedräkten så bör du dra nytta av helt naturliga botemedel som exempelvis grön te som du kan slurpa på under dagen. Grön te hjälper nämligen din andedräkt att hålla sig fräsch eftersom att en är rik på antibakteriella ämnen som jobbar effektivt mot illaluktande bakterier i din mun.

Du kan även ta det till nästa nivå genom att lägga in kanelstänger. De innehåller nämligen eteriska oljor som effektiva mot en dålig andedräkt.

Mynt, persilja, basilika, koriander och dill är också bra som en temporär lösning då de släpper ut eteriska oljor som doftar gott när de tuggas eller krossas. Dessa örter är en snabb lösning samtidigt som de även innehåller höga nivåer av klorofyll som ger långsiktiga fördelar.

6. Håll i tandvårdsrutinen

En bra eltandborste i alla ära. Men ingenting hjälper om man inte har en bra tandvårdsrutin. Det är verkligen fundamentalt när det kommer till att bli av med en dålig andedräkt. Så även om du snoozat för länge på morgonen, eller planerar att äta chips till favoritserien i sängen innan du somnar så är det viktigt att alltid borsta tänderna och använda munskölj två gånger om dagen! Det är nämligen när vi inte gör det som man kan råka ut för kronisk halitos, vilket är en kronisk dålig andedräkt.

Ifall det är så att man slarvat med rutinen och kanske redan har en dålig andedräkt så är det dock inte svårare att lösa än att ta tag i rutinen på allvar och behandla munhälsan med en bra tandborste.

7. Ät yoghurt varje dag

I många asiatiska länder är det en ytterst gammal tradition att äta yoghurt varje dag efter lunchen. På senare år har det visat sig att det har en positiv inverkan för att bli av med en dålig andedräkt. Nya studier antyder nämligen att yoghurt varje dag kan hjälpa dig att hålla den obehagliga lukten borta – och du behöver inte äta ihjäl dig av yoghurt heller.

Så lite som 170 gram dagligen hjälper för få en positiv inverkan på andedräkten. Varför just yoghurt? Jo, för att forskare har hittat att det kan minska nivåerna av vätesfluid som är en vanlig orsak till en dålig andedräkt. Att äta yoghurt varje dag kan även minska risken tandköttssjukdomar som plack och ett blödande tandkött.