7 huskurer som hälsosamt bleker missfärgade tänder

Alla vill få ett vitare leende, men att bleka tänderna kan vara skadligt. Som tur är finns det många huskurer du kan göra hemma för att bleka missfärgade tänder helt naturligt – Som inte skadar emaljen, tänderna eller ditt tandkött.

Emaljen består av hydroxiapatit, vilket är ett av de tåligaste substanserna i den mänskliga kroppen. Trots det kan emaljen få missfärgningar genom mat och dryck i form av exempelvis kaffe och te. Men nu låter vi missfärgningar bli ett minne blott. Här är de bästa tipsen för att få vita tänder – Den hälsosamma vägen!

7 huskurer som bleker missfärgade tänder

1. Bleka tänderna med kokosolja

Att få vitare tänder av kokosolja är en väldigt gammal och traditionell indisk metod som kallas för “Oil pulling”. Den går ut på att du sköljer munnen i 15 minuter med kokosolja efter att du borstat tänderna.

Många, liksom vi på Formalivet har testat metoden och vi upplevde att tänderna blev renare och vitare – Så bli inte förvånad om tänderna genast känns mycket renare!

2. Frukt och grönsaker

Visar typer av mat och dryck som exempelvis läsk, te eller vin missfärgar tänderna. Som tur är kan frukt och grönsaker som är rika på vatten hjälpa till att motverka dessa effekter. Frukter som jordgubbar, äpplen och knapriga grönsaker som blomkål, selleri och morötter kan agera som en sorts scrub för dina tänder.

Äpplen liksom de andra av dessa frukter och grönsaker kallas ofta för naturens tandborste.

Av goda anledningar dessutom, de skrubbar nämligen alla vinklar och vrår på dina tänder. Eftersom att de är rika på äppelsyra så ökar de dessutom det hälsosamma salivet och ger en fräsch andedräkt på köpet!

För mycket syra kan dock tära på tandemaljen. Så tänk på att skölja munnen med vatten efter att du ätit sura citroner eller apelsiner.

3. Borsta tänderna – På riktigt!

Visste du att den manuella tandborsten först uppfanns för över 2 000 år sedan? Då precis som nu var det en pinnar med trådar i. På senare år har man gjort stora tekniska framsteg vad gäller vår orala hälsa och en eltandborste är ett självklart hjälpmedel för att få vitare tänder.

En eltandborste tar bort 100% mer plack och gör fler borstningar på minuter än vad en manuell tandborste gör på en hel månad. Det är med andra ord inte konstigt att de är så effektiva när det kommer till att putsa tänderna skinande vita.

Vår mun förändras också ständigt beroende på vad vi äter och dricker. Därför gillar vi att man på många eltandborstar kan välja mellan olika borstningslägen. Så om du ex. vill borsta tänderna för att få vitare tänder så kan borstningen anpassas för att putsa tänderna – medan om du vill få den där lena känslan på tänderna som efter tandläkaren så kan du välja en total rengöring.

4. Drick mycket vatten

Ett superenkelt tips – som ger fler hälsofördelar än att bara få vitare tänder – är att dricka mycket vatten. Det sköljer nämligen mat från tänderna och återfuktar kroppen på samma gång!

5. Borsta tänderna oftare

Det kanske verkar lite konstigt. Men att borsta tänderna efter varje måltid istället för en eller två gånger om dagen kommer att göra underverk när det kommer till att göra tänderna vitare – Du kommer att bli överraskad över resultatet!

Börja borsta tänderna varje morgon, lunch och kväll så kommer du få vitare tänder nästan omgående.

6. Använd tandtråd

När vi äter så kommer matrester alltid att samlas långt gömda bland tänderna springor. Genom att använda tandtråd varje dag så får du ut matresterna och de missfärgningar de bringar. Som om det inte bara hjälper dig att få ett vitare leende så minskar det dessutom risken för karies och tandköttsinfektioner.

7. Färgglada frukter och grönsaker

Blåbär, björnbär och andra färgglada frukter samt grönsaker är inte bara goda. De lämnar även envisa missfärgningar efter sig. Ät dem gärna för att de är både goda och nytta – Men tänk på att borsta tänderna efter!