6 hälsotrender du bör ta efter 2019

Nyår närmar sig och då brukar många fundera på vad en vill göra annorlunda inför det kommande året, vi på redaktionen gillar framförallt att sätta upp hälsomål. Nedan listar vi hälsotrender 2018 som vi definitivt vill haka på.

Ta hand om magen

Tarmhälsa har trendat några år nu, goda tarmbakterier har visat sig vara bra för både den fysiska och psykiska hälsan. Vi på redaktionen tror att 2018 blir året då fler faktiskt tar “trenden” på allvar, kan vi åtminstone inte unna oss det? Kål är ett exempel på livsmedel som kan bidra till en bättre tarmflora, det har dessutom visat sig vara cancerpreventivt. Det gäller kål i alla former, testa dig fram och hitta din favoriträtt 2018. Ett annat tips att unna sig är att besöka en dietist, då allas magar fungerar olika kan du hos dietisten få ett individuellt kostprogram efter din tarmflora.

Sömnen allt viktigare

Vi blir allt mer måna om vår livsviktiga sömn. För att kunna prestera behöver hjärnan vila och det gör den under natten då den bearbetar dagens händelser. Idag finns det en mängd tekniska hjälpmedel som kan hjälpa dig till en bättre sömn. Varför inte vakna upp till ett gradvis stegande ljus med en lampa som förprogrammeras och vet när det är dags att vakna. Det finns även appar som hjälper dig att hålla koll på sömnkvaliteten och meddelar dig när det är dags att sova, för att just du ska få de timmar dig behöver

Mer vegetarisk kost

Vegetarisk mat är redan ett hett ämne, fler program och tidningar tipsar om hur du gör god vegetarisk mat. Det finns en uppsjö av inspirerande bloggar och Instagram konton som tipsar om god vegetarisk mat – så idag finns det faktiskt inga bortförklaringar till att inte äta vegetariskt, inspirationen finns där. Om du inte redan är vegetarian föreslår vi att du sätter som mål att äta vegetarisk mat 2-3 gånger i veckan. Enligt The Guardian kommer köttsubstitut blomma ännu mer under 2018.  

Testa dig fram i träningsdjungeln

Det är ingen nyhet att träning är viktig för oss. Idag när många har ett stillasittande jobb är träningen än mer viktig. Trots att vi vet detta är det många gånger svårt att få in en rutin på träningen. Att få upp pulsen i 20 minuter kan oftast räcka, det gäller som sagt att få det att ske. Ibland kan det bara handla om att en inte hittat rätt träningsform. Gymträning är helt enkelt inte för alla. Därför är vi väldigt glada över att det dyker upp fler och fler appar med medlemskap som inte är kopplade till ett gym. Med dem kan du träna på en mängd olika studios med allt från klättring, meditation och crossfit. Låt 2018 bli året där du testar dig fram i träningsdjungel och hittar just din träningsform, om inte annat är det bra med en varierad träning.

Inred med växter

Att inreda med växter är inte bara vackert, det renar även luften i hemmet och för de som vill leva rent är det en ypperlig inredningsdetalj. Några växter som renar luften är gullranka, svärmorstunga och guldpalm. Enligt flera studier hjälper växterna till att rena luften från skadliga gaser. Och visst ser vi fler och fler vackra bilder på Instagram och Pintarest av hem inredda med växter. Allt leva rent trendar och varför inte låta växterna hjälpa dig med det 2018?

Trendande svampar

Kanske har du redan hört talas om svampar som lackticka (reishi), sprängticka (chaga) och svampklubba (cordyceps)? Om inte, kommer du troligtvis höra mer om dem 2018 då det sägs bli en hälsotrend. Enligt en amerikansk studie kan dagligt intag av svamp i maten minska risken för demens, hjärtsjukdom och cancer. Dessa svampar med adaptogena egenskaper sägs även öka prestationsförmågan och stresståligheten.