5 växter du kan plocka i skogen och använda i maten

1. Brännässlor

Brännässlor är fulla med mineraler och vitaminer, speciellt under våren när växten är som allra rikast på Vitamin C. Nässlor växer över hela Sverige och kan användas på precis samma sätt som spenat, men ät den aldrig rå. Torka eller förväll den istället, annars bränns den. Nässelsoppa är en klassiker i det svenska köket och i brödbaket ger den en god smak och massa extra näring.

2. Björklöv

Under våren är det dags att skörda de nyutsprungna björklöven som är fyllda med Vitamin C. Ät dem färska som sallad eller kokta tillsammans med andra grönsaker i exempelvis soppa, paj eller grytor. Det går även att torka bladen och använda som te ihop med andra blad som till exempel hallon eller svartvinbärsblad.

3. Ramslök

I april-maj växer Ramslöken, en av årets bästa delikatesser. I de sydliga landskapen ungefär upp till Uppland hittar man den i fuktiga, skuggiga lövskogar. Med blad som liknar den giftiga liljekonvaljens täcker den ofta hela marken likt en tät matta. Både bladen och den vackra vita blomman går att använda i mat och ger en lätt smak av vitlök. Hacka de råa bladen och använd i sallad eller koka med maten. Blomman går också att använda i sallad, eller som en ätbar dekoration. Ramslökspesto är en riktigt höjdare!

4. Lindblad

Lindens blad och blommar smakar fantastiskt under våren med sin svaga honungssmak. Lindbladen är perfekta i sallad eller paj och blommorna kan användas torkade eller färska till ett sött örtte. Lindblomste är lugnande och tack vare att bladen innehåller glykosider är det febernedsättande och lindrar infektioner.

5. Gran

Under maj-juni är det dags att skörda granskott. Skotten smakar gott och syrligt på grund av att det innehåller så mycket Vitamin C. Det passar utmärkt att lägga skotten i sallad, eller som en ingrediens i viltgrytor samt andra rätter. Ett husmorsknep är att blanda granskott, citron och socker för att göra en granskottssirap som sedan används vid förkylningar och hosta.