5 tecken på att du kan ha diabetes

Diabetes är en folksjukdom som ökar relativt kraftigt, något som är alarmerande.

Om man går med obehandlad diabetes en längre tid finns det risk att kroppen och dess inre organ skadas. Det är därför bra att känna till de tecken indikerar att du kan ha drabbats av diabetes eftersom du då snabbt kan söka vård.

Liknande symptom trots skilda sjukdomar

Det är viktigt att veta att diabetes typ 1 och typ 2 är två sjukdomar som skiljer sig från varandra. Diabetes typ 1 drabbas man ofta av redan som barn eller ungdom. Den här typen av diabetes är ofta mer svårbehandlad då insulinproduktionen helt eller delvis slutar fungera. Diabetes typ 2 dyker ofta upp när man är lite äldre och kan i större utsträckning orsakas av livsstil.

Trots att dessa två sjukdomar skiljer sig från varandra är symptomen väldigt lika. Om du har något av följande symptom är det därför viktigt att uppsöka läkare för att utesluta diabetes.

1.Du känner dig plötsligt trött och orkeslös

När du har diabetes måste kroppen jobba extra hårt för att kompensera den brist på glukos som uppstår i cellerna. Det kan göra att du plötsligt känner dig väldigt trött.

2. Du är hela tiden törstig och kissar mycket

När du har ett överskott av glukos i kroppen så måste dina njurar jobba hårdare för att bli av med detta. Det gör att du kan behöva springa på toaletten hela tiden. Eftersom du kissar så mycket vill kroppen också återställa vätskebalansen vilket gör att du blir törstig.

3. Du har dimsyn

Formen på linserna i dina ögon påverkas av ditt blodsocker. Det gör att du kan få en grumlig syn eller att du upplever att du ser ljusblixtar i ditt yttre synfält om du har för högt blodsocker. Ofta går dessa förändringar tillbaka när du får ordning på ditt blodsocker, men i vissa fall kan de bestå om blodsockret är högt under en längre tid.

4. Du får klåda i underlivet och ett sämre sexliv

Diabetes påverkar blodkärlen, även de som sitter i underlivet. Det gör att du kan få sämre känsel och även uppleva klåda, något som kan påverka sexlivet negativt.

5. Du har sämre läkning

Har du ett sår som vägrar att läka eller ett blåmärke som aldrig försvinner? Då kan det vara så att du drabbats av diabetes. Dålig läkning beror på att det höga blodsockret påverkar dina vener och artärer negativt och förminskar deras förmåga att kunna transportera tillräckligt med blod till det skadade området.